Guyana besteedt ruim GYD 70 miljard van olie-inkomsten aan sociale projecten

Aangezien inkomsten uit olieproductie omvangrijke infrastructurele ontwikkelingsprojecten in Guyana blijven ondersteunen, biedt het de autoriteiten ook de mogelijkheid om meer dan GYD70 miljard (ongeveer USD 335,5 miljoen) te besteden aan het welzijn van burgers. Dit is gedaan binnen een tijdsbestek van twee jaar en werd benadrukt door de vicepresident van het land, Bharrat Jagdeo, die ook de oliesector voorzit.

Tijdens een recente media-briefing herinnerde hij eraan dat de regering voorzichtig blijft met betrekking tot het vooruitzicht van directe contante uitbetalingen aan burgers, waarbij hij waarschuwde dat een dergelijke handelwijze de Dutch disease zou kunnen versnellen.

In plaats van deze optie na te streven, zei de vicepresident dat de regering heeft gekeken naar een meer gerichte aanpak om kinderen en ouderen te helpen. “Dus laten we eens kijken naar wat we hebben verzameld. In het eerste jaar hebben we ongeveer USD 600 miljoen (ongeveer GYD 125,1 miljard) aan olie-inkomsten onttrokken, en dit jaar hebben we ongeveer USD 1 miljard (ongeveer GYD 208,5 miljard) geprogrammeerd om te ontvangen van olie en gas. Nu, wat kregen mensen nu wat ze in 2020 niet kregen?”, vroeg Jagdeo.

Hij benadrukte de inspanningen van de regering en wees erop dat de begrotingstoewijzing voor het schoolkledingprogramma met GYD 8,4 miljard (ongeveer USD 40,3 miljoen) is gestegen in vergelijking met 2020. Bovendien zagen de pensioenen een opleving van GYD 20.000 (ongeveer USD 95,9) tot GYD 33.000 (ongeveer USD 158,3), wat neerkomt op een hogere uitgave van meer dan GYD 14 miljard (ongeveer USD 67,1 miljoen). “Dus alleen al in twee categorieën krijgen onze mensen bijna GYD 23 miljard (ongeveer USD 110,4 miljoen) meer aan hulp”, zei Jagdeo.

De vicepresident benadrukte de creatie van deeltijdbanen door de regering, die werk bieden aan ongeveer 14.000 mensen, en verklaarde dat deze regeling een investering van GYD 10 miljard (ongeveer USD 48 miljoen) vertegenwoordigt. Hij vestigde ook de aandacht op het streven van de regering om de loonlijst van de openbare dienst te versterken, die was gestegen van GYD 68,6 miljard (ongeveer USD 329 miljoen) tot GYD105,7 miljard (ongeveer USD 507,1 miljoen) als gevolg van de instroom van olie-inkomsten. Hij zei dat deze verhoging, die 37 miljard GYD (ongeveer 177,5 miljoen dollar) bedraagt, een indicatie is van de strategie van de regering om meer dan 70 miljard GYD (ongeveer 335,5 miljoen dollar) aan olie-inkomsten rechtstreeks naar haar burgers te sluizen.

Jagdeo herhaalde de toewijding van zijn regering aan deze geleidelijke en strategische aanpak voor het gebruik van olie-inkomsten voor sociale doeleinden, in tegenstelling tot directe geldelijke uitdelingen. Hij benadrukte ook hoe belangrijk het is dat de regering zich tegen dergelijke opties verzet om de gevolgen van de Dutch disease af te wenden.

More
articles