Slecht onderhoud van het Henry Fernades Vliegveld te Zeedijk, Nickerie, heeft ertoe geleid dat het vliegveld na inspectie door een deskundig team van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), ongeschikt is bevonden. De directeur Transport, Estrella Noordzee, heeft dinsdag samen met het waarnemend hoofd Luchtvaartdienst, Cindy Toemin en Shaktiepersad Goerdat van de afdeling Beheer en Exploitatie Vliegvelden in Suriname, ondernemers die gebruikmaken van het vliegveld, waaronder landbouwvliegtuigmaatschappijen en landbouwers, geïnformeerd over de situatie. Het vliegveld zou, gezien de staat waarin het verkeert, gesloten moeten worden.
“Besloten is dat het vliegveld voor de komende zes maanden wel open blijft, maar dan met restricties”, deelt Noordzee mee. Aangezien er slechts landouwvliegtuigen gebruikmaken van het vliegveld, is het gevaar volgens de deskundigen niet zo groot, omdat deze vliegtuigen lichter zijn in gewicht. “Een vliegveld heeft een aanvliegstrook en een uitvliegstrook. Gezien het feit dat het vliegveld van Nickerie een geasfalteerde landingsbaan heeft, betekent het dat de baan van de nodige markeringen moet zijn voorzien. Er dient ook een windzak aanwezig te zijn en de in- en uitvliegstroken dienen geen obstructie te vormen voor luchtvarenden”, zegt Goerdat. Hij merkt op dat na inspectie dinsdagmorgen door het TCT-team, geconstateerd is dat het vliegveld Nickerie niet aan de standaarden voldoet. “De markeringen zijn nauwelijks waar te nemen, de kantlijn van de baan is niet te zien. De vegetatie rondom de baan is hoger dan 1.80 meter. Bij de uitvliegstrook van de landingsbaan zijn er bomen die eventueel voor obstructie kunnen zorgen, en ook brokkelt de afaltlaag van de baan af.
Verder zijn er heel veel scheurtjes geconstateerd in de asfaltlaag.” Goerdath zegt dat op de baan een kuil is waargenomen met een lengte van 1.90, breedte 1.10 meter en een diepte van 5 cm. ‘’Over de gehele baan groeit er vegetatie uit de scheurtjes. Dit geeft aan dat onderhoud op lange termijn is uitgebleven”, merkt Goerdat op. Ook de afwatering rondom het vliegveld is slecht, omdat de goten zijn dichtgeslibd. Dit verdient volgens hem een structurele aanpak, omdat als er water blijft liggen rondom het vliegveld, de grond zacht wordt. Door het opstijgen en landen van vliegtuigen, nemen de scheurtjes toe. Volgens Goerdat moeten alle stakeholders bijelkaar komen om een plan van aanpak samen te stellen. Bij de bespreking met de bedrijven die gebruikmaken van het vliegveld, waren ook leden van de werkgroep Vliegveld aanwezig, in de persoon van voorzitter Imro Manglie en secretaris Raghoe.