Assembleelid Cedric van Samson (VHP), sprak afgelopen week in de vergadering van De Nationale Assemblee, over het bezoek aan de Merian goudmijn, waarbij hij de veiligheid en veiligheidswetten op de werkvloer aanhaalde. Van Samson stelde, dat de geest van de voornoemde wetten niet gekoppeld is aan de tijd. Het was hem opgevallen dat de bussen waarin de assembleeleden naar de mijn werden vervoerd, een behoorlijke rollover protection system (ROPS) in de cabine hadden “Dat hebben we allemaal gezien”, merkte Van Samson op. “De bussen waarmee wij op het terrein werden vervoerd, hadden dat niet’’, zei Van Samson. Toen hij vroeg waarom dat ontbrak, kreeg hij te horen ‘’dat het dak al stevig genoeg is’’. ‘’Terwijl wij allemaal weten, dat als een van deze bussen zou kantelen in een ravijn, dat niemand het zou halen. Mijn vraag is dat er vanuit het ministerie van Arbeid gelet wordt op internationale veiligheidsregels die gelden, dat we ons houden aan standaarden en dat zij ons geen knollen voor citroenen komen verkopen, omdat er wordt bezuinigd wordt op veiligheid om het vervolgens te ‘verkopen’ als de ‘nieuwe standaarden’ waarmee de bedrijven werken”, aldus Van Samson. Hij is van mening dat standaarden niet zelf door bedrijven moeten worden vastgesteld, maar dat we ons moeten houden aan internationale standaarden.
Ook assembleelid Patricia Etnel (NPS) is van mening, dat veiligheid van essentieel belang is bij de multinationals en de overeenkomsten die de staat aangaat met deze bedrijven. “Wanneer we het hebben over de overeenkomsten die we hebben gesloten met de multinationals, dan we moeten afstappen van de underdog positie. Om af te stappen hiervan, moeten wij ervoor zorgen dat wij ons aandeel vergroten om te wijzen wie we zijn en waar we staan.
Ik kijk uit naar de overeenkomsten die zullen komen met de olie- en gassector, want we zeggen allemaal dat Apache en Total moeten komen, maar als we ervoor zorgen dat zij dezelfde overeenkomsten krijgen zoals die van de reeds aanwezige multinationals, dan kunnen we onze Surinamers liever zeggen om niet te solliciteren. Dit is namelijk ons grootste probleem, want wanneer het erop aankomt dat we moeten onderhandelen, dan doen we dat niet goed. Daardoor verkopen wij alles, alleen omdat we denken dat we iets kunnen krijgen. Laten we praten voor onze mensen en opkomen voor hun rechten”, benadrukte Etnel.