Fiscale hervormingen Colombia maken Guyana-Suriname-bekken aantrekkelijk voor investeerders

Een recente analyse door energieadviesbureau Wood Mackenzie geeft aan, dat de oliesectoren van het ontluikende Guyana-Suriname-bekken, de vruchten zouden kunnen plukken van fiscale hervormingen die zijn ingevoerd door de nieuw gekozen president van Colombia, Gustavo Petro.

De Colombiaanse president heeft een ambitieus programma voor fiscale hervormingen gelanceerd, waaronder verhoogde belastingen voor personen met een hoog inkomen en de winningsindustrieën zoals olie en gas. Hoewel deze fiscale veranderingen naar verwachting zullen resulteren in een extra 15 miljard dollar aan overheidsinkomsten in het komende decennium, kunnen ze een averechts effect hebben op de olie- en gassector van het land.

Volgens Wood Mackenzie zouden de hervormingen de aantrekkelijkheid van Colombia als investeringsbestemming voor olie- en gasbedrijven kunnen verminderen. Ze wijzen op het feit dat hogere belastingen er waarschijnlijk toe zullen leiden dat de gemiddelde nettokasstroom van bedrijven uit olie- en gasprojecten met naar schatting 26 procent zal dalen. Dit zou bedrijven die betrokken zijn bij exploratie en productie (E&P) ertoe kunnen aanzetten hun strategieën opnieuw te beoordelen en andere regionale markten te overwegen die gunstigere fiscale voorwaarden bieden.

Landen als Guyana, Suriname en Trinidad en Tobago zouden aantrekkelijke alternatieven voor deze bedrijven kunnen zijn, legde WoodMac uit. De potentiële verschuiving in investeringen zou de groei van de oliesector in Guyana kunnen versnellen, aangezien internationale bedrijven op zoek zijn naar een gunstiger klimaat voor hun investeringen. Wood Mackenzie merkte verder op dat hoewel het doel van de Colombiaanse regering is om de overgang van het land naar schonere energiebronnen te bespoedigen, het een uitdaging zou kunnen zijn om dit te bereiken in het licht van dalende inkomsten uit de olie- en gasindustrie. Dit geldt met name omdat de exportsector van Colombia nog steeds sterk afhankelijk is van ruwe olie en steenkool. De hervormingen zijn niet zonder doel. President Petro heeft beloofd af te stappen van fossiele brandstoffen en van Colombia een leider te maken in de energietransitie. In deze context zou Guyana, met zijn offshore reserves van meerdere miljarden vaten, mogelijk kunnen profiteren van de heroriëntering van investeringen die aanvankelijk voor Colombia waren bestemd. De omvang van deze potentiële voordelen zou echter afhangen van hoe de regering van Guyana deze potentiële instroom van investeringen beheert en of deze een stabiel en gunstig ondernemingsklimaat kan bieden. Het Zuid-Amerikaanse land bereidt zich voor op de veiling van 14 felbegeerde olieblokken in zijn allereerste offshore licentieronde. Deze situatie biedt Guyana een kans om te profiteren van de veranderende dynamiek. De regering staat op het punt wetgeving voor te leggen aan het parlement om het regelgevingskader van de petroleumsector te herzien. Het zal binnenkort ook nieuwe model olieovereenkomsten afronden om de aangeboden blokken te regelen.

More
articles