Alle vijf verdachten in 8 Decemberstrafproces vragen om vrijspraak

De verdachten in het 8 Decemberstrafpro-ces – Desiré Delano Bouterse, Benny Brondenstein, Ernst Gefferie, Iwan Dijksteel en Stephanus Dendoe – hebben allemaal om vrijspraak gevraagd. De behandeling van de 8 Decemberstrafzaak in hoger beroep, loopt nu ten einde. Indien zaken conform planning lopen, zal er nog voor december van dit jaar, een eind komen aan dit strafproces.

Irvin Kanhai, raadsman van alle verdachten, heeft in de vijf strafzaken het dupliekpleidooi gehouden. Kanhai motiveerde dat het niet om voorbedachten rade gaat.

Dendoe: ‘’Ik wens vrij gesproken te worden van hetgeen mij ten laste is gelegd. Er is geen hard bewijs geleverd, dat ik, Dendoe, aanwezig was bij het Fort Zeelandia.‘’ Gefferie: ‘’Ik heb Daal opgehaald zonder te weten dat die gedood zou worden. Ik ben onschuldig en vraag mij vrij te spreken.‘’ Verdachte Brondenstein sprak niet zelf. Vanwege zijn gezondheidssituatie, heeft Kanhai het laatste woord van Brondenstein voorgelezen: ‘’Ik ben geen lid van de groep van zestien. Ik was slechts de beveiliger van Bouterse.

Ik vraag u mij vrij te spreken.’’ Hoofverdachte Bouterse vroeg eveneens om vrijspraak, maar zei ‘’te zullen buigen voor het vonnis, wat het ook zal zijn’’. Hij zei dat het ‘’zeer bevoordeelde strafrechtproces een grote negatieve invloed heeft gehad op de samenleving’’. Volgens hem heeft dit proces een haatvolle verdeling in de samenleving gecreëerd die de vereiste samenwerking voor de beoogde succesvolle nationale ontwikkeling, ernstig heeft belemmerd. ‘’Van alles wat in dit verband is gebeurd, is de betreurenswaardige dood van een vijftiental landgenoten in de context van een verijdelde huurlingeninvasie, die het voormalige moederland, doelend op Nederland, beoogde om zijn doel van hernieuwde kolonialistische overheersing van ons land te bereiken, wel het ergst en het meest pijnlijke”, aldus Bouterse.

Hierna bepaalde de fungerend president dat het onderzoek in de vijf strafzaken, na het reces en nog voor het einde van dit kalenderjaar op een nader te bepalen datum, zal worden gesloten, waarna het vonnis ter terechtzitting in de strafzaken zal worden uitgesproken. De verdachten zullen worden opgeroepen te verschijnen ter terechtzitting. De zitting is hierna gesloten.

More
articles