Adhin vraagt in zijn laatste woord om eerherstel

De behandeling van de strafzaak tegen de verdachte Ashwin Adhin, is op 20 juli 2023 is voortgezet. De zaak stond voor dupliekpleidooi en het laatste woord van de verdachte. Verdachte Adhin heeft in zijn laatste woord aan het Hof gevraagd om zijn eer te herstellen.

De verdachte wordt bijgestaan door de raadslieden Irvin Kanhai en mr. Chandra Algoe. Raadsman Kanhai heeft eerst het woord gevoerd. Hij persisteerde bij zijn pleidooi en vroeg dat de verdachte wordt vrijgesproken van de gehele tenlastelegging. Hierna heeft advocaat Algoe haar dupliekpleidooi toegelicht. Zij persisteerde bij het verweer met betrekking tot de dagvaarding dat zij eerder in het pleidooi had aangevoerd en vroeg het Hof om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. Verder bleef zij bij haar eerder gehouden pleidooi en vroeg dat de verdachte wordt vrijgesproken van de gehele tenlastelegging.

Strafrechtelijk onderzoek

Ashwin Adhin, ex-vicepresident en tevens assembleelid, werd in november 2020 door de politie thuis opgehaald en vervolgens aangehouden in het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar verduisterde en vernielde media-apparatuur op het Kabinet van de Vicepresident. In die periode werd al bekendgemaakt, dat er personen waren opgepakt die werkzaam waren op het Kabinet van de Vicepresident, en die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan diefstal en vernieling.

De ex-vicepresident was naar verluidt, eerder die week opgeroepen door de politie om zich aan te melden, maar zijn advocaten hadden een schrijven gericht om te vragen in welke hoedanigheid hij wordt opgeroepen.

Naar verluidt hebben de verdachten die werkzaam waren op het kabinet, verklaringen afgelegd waarbij nu het vermoeden is ontstaan dat media-apparatuur met een waarde van SRD 1.5 miljoen is vernield in opdracht van de ex-vicepresident. Korpschef Roberto Prade bevestigde toen tegenover de media, dat Adhin wordt verdacht van vernieling.

Adhin heeft vervolgens in augustus 2022 bezwaar aangetekend tegen zijn dagvaarding. Adhin wordt verdacht van het vernietigen van apparatuur op het kabinet waar hij destijds leiding aan gaf. Ex-vicepresident Adhin en twee medewerkers werden eerder aangehouden in dezelfde kwestie. Vanwege zijn hoge functie als politiek ambtsdrager, werd Adhin in vrijheid gesteld. Volgens de voormelde medewerkers kregen zij de opdracht van de ex-vicepresident over te gaan tot vernietiging van de apparatuur, hetgeen ontkend wordt door Adhin.  Het Hof van Justitie (in eerste aanleg) zal het bezwaarschrift in behandeling nemen en vervolgens de verdachte en het Openbaar Ministerie horen. Hierna neemt het Hof een beslissing. Indien het bezwaar steekhoudend genoeg wordt bevonden, wordt de verdachte niet verder vervolgd. Indien het bezwaar ongegrond wordt beoordeeld, dan bepaalt het Hof wanneer de zaak verder op de zitting behandeld zal worden. Tegen de beslissing van het Hof (in eerste aanleg) kan hoger beroep aangetekend worden, zowel door het Openbaar Ministerie als de verdachte.

More
articles