Essed over laatste woord Bouterse in 8 Decemberstrafproces:

‘Compleet onsamenhangend, juridisch van nul en generlei waarde’

Mr. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het 8 Decemberstrafproces, verklaarde tegenover journalisten, dat het laatste woord van de hoofdverdachte Desiré Delano Bouterse, in het strafproces compleet onsamenhangend, juridisch van nul en generlei waarde was.

Essed voerde Essed over laatste woord Bouterse in 8 Decemberstrafproces: ‘Compleet onsamenhangend, juridisch van nul en generlei waarde’, dat er in de dupliek totaal niets toegevoegd is aan waarheidsvinding. ‘’Alles is al gezegd, er viel niks te pleiten.‘’ Volgens Essed heeft de verdachte geen woord gerept over wat er specifiek gebeurd is op 7, 8 en 9 december 1982. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft volgens Essed meerdere malen blootgelegd dat er sprake is geweest van met voorbedachten raden. Essed verklaarde dat de feiten voor zich spreken.

‘’De plannen zijn minutieus voorbereid en uitgevoerd.‘’ De advocaat van de verdachten Irvin Kanhai wierp op dat Nederland een grote rol heeft gespeeld bij een invasie die zou zijn voorbereid. Essed zergt, dat Bouterse en zijn raadsman het erop wilden laten lijken, dat Nederlanders de mensen in het Fort Zeelandia hebben doodgeschoten. ‘’Van alles dat er gebeurd is, wordt Nederland als schuldige aangewezen. Tientallen getuigen hebben haarfijn verklaard wat zich op 8 december heeft afgespeeld. Ook Bouterse was er persoonlijk bij‘’, zegt Essed.

Essed benadrukte, dat Bouterse steeds heeft aangehaald, dat archieven van Nederland 60 jaar zijn weggezet, maar niets aanhaalt over het feit, dat hij er zelf bij was en wat er precies is gebeurd.

‘’Het gaat er niet om wat Nederland heeft gedaan, maar om wat de persoon Bouterse heeft gedaan. Daarover zegt hij geen woord.‘’ Alle vijf verdachten –Desiré Delano Bouterse, Benny Brondenstein, Ernst Gefferie, Iwan Dijksteel en Stephanus Dendoe –waren aanwezig op de zitting en hebben eveneens het laatste woord gevoerd.

Het Hof zal bij de eerstvolgende zitting aan het woord komen, dan zal er een uitspraak volgen. Het OM heeft gevorderd dat de verdachten bij veroordeling, gelijk gevangen genomen moeten worden.

Essed vertelt dat de verdachten op de dag waarbij het vonnis uitgesproken zal worden, meteen in de boeien zullen worden geslagen. Essed verwacht niet dat er iets positiefs zal zijn voor Bouterse en de medeverdachten.

More
articles