Het omstreden geldwisselkantoor Suri-Change vreest een faillissement nu de ING-bank de stekker uit de samenwerking heeft getrokken. Alle bankrekeningen van het Rotterdamse bedrijf, dat onder vuur ligt vanwege aanslagen en vermeende witwaspraktijken, zijn gesloten.
‘Groot aantal bulkstortingen’
Maar al voordat het bedrijf maandelijks de krantenkolommen vulde, was ING zelf al kritisch. Zo merkte de bank bijvoorbeeld op dat Suri-Change een ‘groot aantal bulkstortingen’ binnenkreeg waarvan het bedrijf ‘de herkomst verhulde’ en zag ING dat bestuurders binnengekomen geld ‘te pas en te onpas’ voor privédoeleinden gebruikten. Twee dagen na de politie-actie van 27 maart, waarbij onder meer de oprichter van Suri-Change en zijn twee zonen werden opgepakt, besloot ING de rekeningen van Suri-Change op te zeggen. De reden? Een ‘concreet risico’ op witwassen of terrorismefinanciering.
‘Ouderen komen hier facturen betalen’
Suri-Change, waar je vreemde valuta kunt wisselen of geld kun versturen naar familie in het buitenland, stapte daarop naar de rechter.
De financiële instelling vond dat ING niet het recht had om de rekeningen zo snel te sluiten en wees bijvoorbeeld op het ‘grote maatschappelijke belang’ van het bedrijf.
Zo zouden ‘veel ouderen’ naar de filialen komen om ‘facturen te betalen’. Het sluiten van de ING-rekeningen zou de doodsteek voor het bedrijf kunnen betekenen, zo stelde Suri-Change. Een nieuwe rekening aanvragen kan immers niet, aangezien de keten onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek. Suri-Change zei een bankrekening nodig te hebben om de online klanten – de enige nog overgebleven gebruikers – te bedienen.
Dik 60.000 klanten
De advocaat van Suri-Change zei tijdens de behandeling van de rechtszaak, dat een faillissement ‘onafwendbaar’ zou zijn als ING gelijk kreeg. Een hard gelag voor de 47 medewerkers en de dik 60.000 klanten die het bedrijf in het bestand zegt te hebben. Inmiddels heeft de rechter geconcludeerd dat ING het recht had om dit besluit te nemen.
De laatste rekeningen zijn sinds begin juni gesloten. Ayse Çimen, de advocaat die de familie achter Suri-Change bijstaat, wil verder niet reageren op de situatie.
Cocaïnewinsten
Ondertussen is het onderzoek van het Openbaar Ministerie nog in volle gang. Justitie stelt dat de mannen achter het bedrijf jarenlang als ondergrondse bankier fungeerden en dat criminelen via de geldpandjes miljoenen aan cocaïnewinsten konden wegsluizen. Dit zou gebeurd zijn door middel van een crimineel financieel netwerk in Nederland, Slowakije en Suriname. De familie heeft dit altijd ontkend. Het van oorsprong Rotterdamse bedrijf bestaat al ruim dertig jaar. Het snel contant geld kunnen sturen naar bekenden over de grens is een oplossing voor landen waar een bankrekening niet vanzelfsprekend is. Het overgemaakte geld kan vaak binnen een paar minuten al worden opgehaald bij een uitbetaallocatie.
Bron: www.pzc.nl