Politie beslist niet over uitgifte van rijbewijzen

Inspecteur Milton Kensmil, hoofd van de afdeling Public Relations (PR) van het Korps Politie Suriname (KPS) zegt dat de politie niet kan beslissen over het uitgeven van rijbewijzen. Volgens hem was het vroeger zo, dat geslaagden van het rijexamen, direct na de uitslag het rijbewijs meteen in ontvangst konden nemen.

Kensmil meent dat thans de rijbewijzen buiten de politieorganisatie worden vervaardigd. Tevens zegt hij dat de kwestie met de uitgifte van rijbewijzen, buiten de invloedsfeer van de politie vallen. Het hoofd PR gaat ook in op problemen met buitenlanders, die een rijbewijs aanvragen. Volgens hem mag de aanvrager nadat die drie keren de aanvraag heeft gedaan, in aanmerking komen voor een rijbewijs op basis van de echtheidsverklaring, die wordt verstrekt door de respectieve ambassade van de aanvrager.

Over het ongemak, dat met name Nederlandse staatsburgers die in Suriname vertoeven en met hun geldig Nederlands rijbewijs niet mogen deelnemen aan het verkeer in ons land, meent Kensmil dat het reciprociteitsbeginsel Suriname het recht geeft, ook dezelfde maatregel te treffen als die de onderdanen van Suriname met een Surinaams rijbewijs meemaken in Nederland.

Echter is het afrijden bij het rijexamen in Nederland, veel ingewikkelder als hetgeen gevraagd wordt in Suriname. Tevens bestaan er in Nederland twijfels over de echtheid van rijbewijzen, die worden getoond in Nederland als zijnde afgegeven door de politie in Suriname. Kensmil verwijst voor een nadere verklaring van deze kwestie naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Met betrekking tot de drukke wegen en vele auto’s, en naar schatting duizenden weggebruikers in het verkeer in ons land, wijst Kensmil erop dat er vroeger minder verkeer was op de wegen en het risico ook kleiner voor aanrijdingen en slachtoffers. Volgens hem is het te begrijpen, dat door het drukke verkeer er tegenwoordig ook meer slachtoffers in het verkeer te betreuren zijn. Hij meent dat de PR-afdeling zich dit jaar vaker richt tot het publiek om in te gaan op zijn wensen. Zo sprak hij over verschillende activiteiten, zoals sketsjes die goed zijn ontvangen door het publiek. Op de vraag of hij niet zou willen inspelen op autoloze dagen in het verkeer, reageerde Kensmil door te stellen dat de politie daarvoor de bevoegdheid ontbeert. Volgens hem heeft de politie de bevoegdheid niet en ook moet en rekening gehouden worden met het economische leven dat niet onnodig ontregeld mag worden.

More
articles