Minister moet de waarheid spreken
Gisteren hebben tijdens een persconferentie diverse bonden binnen de gezondheidssector verduidelijkt dat minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, volgens hen niet integer is. Zij vinden dat het niet klopt, dat de bewindsman tijdens een interview op 20 juli in de media verslag heeft gedaan over een stakeholdersbijeenkomst, waarbij er gesproken is over onder meer het herstelprogramma, de besteding van verdragsmiddelen, de oprichting zorgautoriteit en de evaluatie basiszorgwet, en liet doorschemeren dat de bonden niet aanwezig waren op deze stakeholdersvergadering, omdat ze niet geïnteresseerd zouden zijn om de problematiek binnen de zorgsector op te lossen. Volgens de vakverenegingen is de minister bezig de groep in een kwaad daglicht te stellen. Bondsvoorzitter Robby Naarendorp van het St. Vincentius Ziekenhuis, zei dat de minister de bonden wil verwijten dat ze alleen naar vergaderingen gaan wanneer er over geld wordt gesproken. Dit, terwijl de bonden niet eens waren uitgenodigd. Volgens Naarendorp heeft de minister getracht met deze uitspraak, de vakbonden in verlegenheid te brengen. Deze uitspraak is zeer onverantwoordelijk volgens Naarendorp, vooral om het feit dat ook buitenlanders aanwezig waren op de bijeenkomst, die nemen zei hij, dit beeld mee.
Volgens Naarendorp hebben de vakbonden de huidige problematiek binnen de zorg wel degelijk onder de aandacht gebracht van de bewindsman, omdat de bonden elke dag met de situatie bezig zijn.
Zo haalt hij een voorbeeld aan, waarbij verpleegkundigen aankloppen bij de bond en aangeven, dat ze niet naar het werk kunnen vanwege gebrek aan financiële middelen. Meestal komt het in de tweede week al voor, dat verpleegkundigen met hun handen in het haar zitten, hoe zij de maand moeten rondkomen. Naarendorp vraagt zich af, of de minister wel op de hoogte is van de situatie waarmee de gezondheidswerkers te kampen hebben. Er zal volgens Naarendorp, zeker een gesprek komen met de minister om de pijnpunten te bespreken.
Behoud toelagen
De uitvoering van de overbrugging en werving en het behoud van toelagen is een aandachtspunt waarover de bonden het willen hebben. Lloyd Pool, voorzitter van de ABPLAZ (Algemene Bond van Personeel in dienst bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo), zegt dat er ernstige verwarring is ontstaan betreffende deze kwesties. Pool legt uit dat de werkers vragen of de gelden die zijn gestort, te maken hebben met de diverse toelagen, of als dat gaat om de koopkrachtversterking van de regering. Dit punt is heel onduidelijk en zorgt voor ruis binnen de sector. De bonden zijn nu bezig met een nieuwe loonreeks voor de gezondheidssector. “De minister heeft gekozen voor een integrale aanpak. Daarvoor heeft hij de bond wel aan zijn zijde kunnen krijgen. Echter, is er veel stagnatie geweest vanwege de zijde van de minister”, aldus Pool. In februari 2023 is er een brief gericht aan de minister waar door de bond werd voorgesteld, dat er een nettobedrag van SRD 3.000 wordt uitbetaald aan medewerkers binnen de sector als koopkrachtversterking met als eis en terugwerken tot 1 maart 2023. Dit, totdat de nieuwe loonreeks in werking treedt. Pool zegt dat er op 20 maart 2023 weer een brief is gericht aan de bewindsman, die eigenlijk bedoeld was voor de diverse directeuren, met als onderwerp een tussentijdse oplossing. Omdat er maar geen reactie kwam van de minister op het schrijven van februari. Op 27 maart 2023 is er eveneens een brief gericht aan de verschillende ziekenhuisdirecteuren. De minister en andere beleidsmakers zijn meegenomen in de correspondentie. In die brief stond dat er een gezamenlijk congres is gehouden. De besluiten van dat congres waren vervat in vier punten en die waren onder meer, het gebrek aan middelen op de werkvloer, waardoor er geen adequate zorg geboden kan worden.
De besluiten zijn ook gedeeld met de actoren. Volgens Pool dient dit als bewijs dat de minister bezijden de waarheid spreekt. En dat de bonden er niet alleen zijn om te praten over financiële middelen voor hun doelgroep. Volgens Pool is er ook gesproken over een overbruggingstoelage met een minimum bedrag van SRD 1.100 bestemd voor alle personeelsleden. De gespecialiseerden zouden een werving en behoudtoelage tegen een ander bedrag krijgen. Naar zijn uitleg zijn zaken hier verkeerd aangepakt, omdat de regering met een andere bond een koopkrachtversterking heeft toebedeeld aan het werkersveld. “Nu blijkt dat een deel wel krijgt en een ander deel niet. En het is ook niet duidelijk, of het gaat om de koopkrachtversterking van de regering of de overbruggings en behoudtoelagen die eerder waren toegezegd”, aldus Pool.