Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) kampt op bijna alle medische afdelingen met een ernstig tekort aan medicamenten en verbruiksartikelen. Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, en de algemeen directeur van het AZP, bespraken onlangs op een spoedbijeenkomst deze kwestie. Beiden zijn mening dat er concrete oplossingen moeten komen voor het tekort aan essentiële geneesmiddelen en medische verbruiksartikelen.
Tekorten
Nog geen twee weken geleden publiceerde de redactie van De West naar aanleiding van informatie uit zeer betrouwbare bron, dat er momenteel geen cefotaxim, ceftriaxon en meropenem op voorraad is in het AZP. Dit zijn naar verluidt heel belangrijke (reserve) antibiotica voor patiënten met bacteriële infecties, bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking. Volgens een betrouwbare medische bron, kunnen deze patiënten nu niet behandeld worden.
“Patiënten op de afdeling Intensive Care (ook pasgeborenen) die meropenem nodig hebben, zullen waarschijnlijk komen te overlijden. Het is heel triest gesteld met onze gezondheidszorg. De apotheker en de directie van het AZP zijn ervan op de hoogte en er wordt nu pas alles aan gedaan om snel een bezending meropenem binnen te halen”, aldus onze bron.
Baby’s HIV besmette moeders
Wat er ook nog speelt, is dat de voorraad zidovudinedrank eind juli is komen te vervallen en eind augustus de voorraad lamivudinedrank.
Dit zijn twee drankjes die aan pasgeboren baby’s van met hiv besmette moeders worden gegeven, zodat de baby’s niet besmet raken met hiv via hun moeder. Voorts hebben wij vernomen, dat dit een landelijk probleem schijnt te zijn. De minister en de directeur van Volksgezondheid zouden op de hoogte zijn hiervan, maar er wordt volgens onze bron, niets gedaan om de voorraad binnen korte tijd aan te vullen. “De pasgeboren baby’s van hiv besmette moeders worden dus aan hun lot overgelaten en de kans bestaat dat zij door laksheid of onwil van onze beleidsmakers, hiv geïnfecteerd door het leven moeten gaan. Met die medicatie en goede behandeling van de moeder, is de kans op besmetting van de pasgeborene vrijwel nul”, aldus de bron.
“Het is gewoon triest en onethisch dat onze beleidsmakers het zo ver hebben laten komen. Gewoon een dieptepunt in de zorg, dit was allemaal te voorkomen”, benadrukt onze bron.