Surinames groene revolutie: gebruikmaken van koolstofkredieten voor een welvarende toekomst (deel 3)

Invoering

Te midden van Surinames uitstapje naar de olie- en gassector, gaf Eblein Frangie, een invloedrijke figuur in de banksector, een tot nadenken stemmende presentatie over de noodzaak van de overgang naar een groene economie. Frangie benadrukte het belang van het begrijpen van de werking van koolstofkredieten, het formuleren van een nationale klimaatstrategie en het betrekken van alle belanghebbenden bij het proces. Dit artikel gaat in op de belangrijkste punten van Frangie en benadrukt het belang van collectieve actie voor de duurzame toekomst van Suriname. Lees hier de eerdere artikelen.

Het mechanisme van koolstofkredieten begrijpen

Frangie benadrukte de noodzaak om te begrijpen hoe koolstofkredieten werken en om een loutere herhaling van strategieën die door andere landen worden geïmplementeerd, te vermijden. Hij waarschuwde voor een overhaaste aanpak en drong er bij Suriname op aan een genuanceerd beeld te krijgen van de koolstofmarkt. Door zich te concentreren op koolstofverwijdering in plaats van alleen op vermindering, kan het land zichzelf strategisch positioneren om inkomsten te maximaliseren en een zinvolle bijdrage te leveren aan wereldwijde inspanningen voor koolstofneutraliteit.

Het ontwikkelen van een Nationale Klimaatstrategie

Frangie verwoordde de noodzaak voor Suriname om een alomvattende nationale klimaatstrategie op te stellen die aansluit bij zijn bredere economische doelstellingen. Erkennend dat de belangrijkste exportinkomsten van het land afkomstig zijn van industrieën zoals goud en hout, drong Frangie er bij beleidsmakers op aan de impact van deze sectoren op bos- en koolstofkwaliteit te evalueren. Door koolstofkredieten te integreren in de economische strategie, kan Suriname duurzame praktijken bevorderen die zijn natuurlijke hulpbronnen behouden voor toekomstige generaties.

Alle belanghebbenden betrekken

Frangie benadrukte dat het uitgeven van CO2-credits niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid of adviseurs mag zijn. In plaats daarvan zou het een gezamenlijke inspanning moeten zijn waarbij alle belanghebbenden betrokken zijn, inclusief lokale gemeenschappen en bedrijven die actief zijn in de beboste gebieden. Frangie benadrukte het belang van het creëren van bewustzijn onder de mensen die in deze regio’s wonen, om ervoor te zorgen dat ze de verwachtingen begrijpen die gepaard gaan met de uitgifte van koolstofkredieten. Bovendien zal het betrekken van bedrijven bij de transitie naar duurzame praktijken, een vlottere en effectievere overgang naar een groene economie mogelijk maken.

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Frangie besloot zijn presentatie door de nadruk te leggen op de urgentie om verder te denken dan onmiddellijke winst en prioriteit te geven aan de duurzame toekomst van Suriname. Hij benadrukte de noodzaak van collectieve actie en betrokkenheid van alle belanghebbenden, die verder gaan dan door de overheid geleide initiatieven. Frangie drong er bij de natie op aan, om aan een samenwerkingsreis te beginnen, waarbij elk individu en elke betrokken organisatie hun rol begrijpt bij het bevorderen van duurzame praktijken en het afstemmen op de verwachtingen van koolstofkredietprogramma’s.

De inzichten van Eblein Frangie werpen licht op de transformerende kracht van koolstofkredieten en het belang van de overgang naar een groene economie in Suriname. Door de fijne kneepjes van de koolstofmarkt te begrijpen, een alomvattende klimaatstrategie te formuleren en alle belanghebbenden te betrekken, kan Suriname de weg vrij-maken voor een duurzame toekomst. Frangie’s oproep tot collectieve actie, herinnert eraan dat de verant-woordelijkheid voor het realiseren van een groener Suriname op de schouders rust van elke burger, bedrijf en organisatie die zich inzet voor duurzaam milieubeheer.

More
articles