Al een paar maanden is het ministerie van Volksgezondheid bezig de voorlichting met betrekking tot het voorkomen van dengue te intensiveren. ‘’Er is een stijgende trend in de regio geconstateerd en ook in Suriname werd in de afgelopen periode een groot aantal meldingen van vermoedelijk denguegevallen geregistreerd, vandaar dat het ministerie reeds gestart is met het geven van voorlichting over dengue en het nemen van preventieve maatregelen’’, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.
Er zullen wederom inspecties plaatsvinden en de welbekende bespuitingswerkzaamheden worden ook opgepakt. De eerste bespuitingswerkzaamheden zijn deze week gestart in de omgeving van de Brokopondolaan en aangrenzende wegen. In Nickerie is men al eerder begonnen met bespuitingswerkzaamheden, omdat er daar een aantal dengue-gevallen geregistreerd waren. “De samenleving moet voorbereid zijn op bespuitingswerkzaamheden, hoewel het niet de enige oplossing is, maar het is wel een methode om de keten van besmettingen te verstoren. Bespuiting heeft effect op de volwassen mug, maar niet op de broedplaatsen. Als de broedplaatsen worden aangepakt, dan kunnen wij beter te werk gaan”, aldus de minister.
In Latijns-Amerika zijn er dit jaar al meer dan drie miljoen gevallen van dengue gerapporteerd. Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dit aantal nu al meer dan het wereldwijde totaal van vorig jaar. Deskundigen verwachten dat er dit jaar een nieuw record zal worden verbroken vanwege de klimaatcrisis. De verhitting van de aarde is een voordeel voor de muskiet die de ziekte overbrengt.
Symptomen en preventie
Dengue kan gepaard gaan met koorts, hoofdpijn, misselijkheid en spierpijn. Er zijn ook veel mensen die de infectie oplopen en geen symptomen vertonen. Dengue kan ook een ernstig verloop hebben en gepaard gaan met heftige pijn achter de ogen, braken, hoge koorts en problemen met ademhalen. Bij ernstige verschijnselen is het raadzaam om de huisarts te raadplegen.