Guyana voert productie op, wereldwijde vraag naar olie blijft boven 90 miljoen vaten per dag

Decennialang is de behoefte aan olie blijven groeien, aangewakkerd door een toenemende wereldbevolking en het streven naar economische groei. Ondanks de drang naar een minder koolstofintensieve economie, heeft de onverzadigbare honger van de samenleving naar persoonlijke mobiliteit, consumptiegoederen en diensten het tempo van de transitie overtroffen, aldus een nieuwe analyse van Wood Mackenzie. “De vraag naar olie zal tot het jaar 2050 boven de 90 miljoen vaten per dag (b/d) blijven”, zegt Frank Mkay, hoofd van Upstream Analysis van WoodMac.

Hij wees erop dat terwijl de overgang naar schonere alternatieven aan de gang is, de rol van olie bij het voldoen aan de wereldwijde energiebehoeften aanzienlijk blijft en dat de geleidelijke achteruitgang ervan een afgemeten proces zal zijn over meerdere decennia.

De projectie van WoodMac komt op een moment dat Guyana op het punt staat de productie op te voeren in een enorm door ExxonMobil beheerd blok voor de kust.

De productie begon in december 2019 bij de eerste ontwikkeling en is sindsdien gestegen tot ongeveer 400.000 vaten olie per dag (bpd) nadat vorig jaar een tweede project online kwam. Een derde ontwikkeling zal later dit jaar van start gaan, waardoor de productie begin 2024 naar 600.000 vaten per dag zal gaan. Tegen 2027 zullen er meer dan 1,2 miljoen vaten per dag geproduceerd zijn, met meerdere projecten en nog ruimte voor groei.

Mkay schreef dat een belangrijke aanjager van deze escalerende vraag naar olie de ontwikkelingslanden zijn geweest, die het leeuwendeel hebben bijgedragen van de gemiddelde jaarlijkse groei van de vraag naar olie van 1 miljoen vaten per dag die werd waargenomen tussen 2000 en 2019. De wereld was getuige van het wereldwijde olieverbruik in 2019, met een piek van 101 miljoen vaten per dag voordat de covid-pandemie toesloeg. Na de pandemie volgde echter een krachtig herstel van de vraag, en WoodMac voorspelt dat dit jaar een heropleving zal plaatsvinden die het hoogtepunt van voor de pandemie zal overtreffen.

WoodMac verwacht dat de vraag naar olie de komende jaren zal blijven stijgen, hoewel het groeitempo na 2024 geleidelijk zal vertragen. Het huidige hoge groeitempo van meer dan 2 miljoen b/d per jaar zal naar verwachting afnemen naarmate het herstel na de pandemie afneemt. De verwachte piek zal naar schatting in het begin van de jaren 2030 plaatsvinden en 108 miljoen vaten per dag bereiken voordat de langdurige daling begint.

De afhankelijkheid van de wereldeconomie van olie en andere fossiele brandstoffen, kwam scherp in beeld tijdens de invasie van Oekraïne, wat de cruciale rol onderstreepte die olie speelt bij het in stand houden van moderne samenlevingen. De geleidelijke verschuiving naar schonere alternatieven zal echter uiteindelijk de vraag naar olie beïnvloeden.

Verbeteringen in brandstofefficiëntie, gedreven door regelgeving, zullen geleidelijk toenemen, en nieuwere voertuigen zullen milieuvriendelijker zijn dan hun voorgangers. De transitie zal getuige zijn van een geleidelijke vervanging van olie-afhankelijke voertuigen door elektrische voertuigen, brandstofcelvoertuigen, aardgasvervangers en uiteindelijk synthetische brandstoffen (e-fuels).

Maar ondanks deze overgang zal de verandering tijd nodig hebben om zich te manifesteren. Verwacht wordt dat verbrandingsmotoren pas eind 2020 minder dan de helft van de wereldwijde verkoop van nieuwe voertuigen zullen vertegenwoordigen. Zelfs tien jaar later zullen deze motoren nog steeds meer dan de helft van het totale wagenpark uitmaken, dat naar verwachting 50 procent groter zal zijn dan nu het geval is. Dat geldt ook voor bepaalde sectoren, zoals de scheepvaart, luchtvaart en transport, aangezien de apparatuur in deze industrieën doorgaans een lange levensduur heeft.

More
articles