Tweederde meerderheid bereiken voor wijziging kiesregeling

De VVV is niet uitgesloten

Eugène van der San, oud-directeur van het Kabinet van de President heeft in het radioprogramma ABC-aktueel medegedeeld, dat in de afgelopen periode er drie wetsvoorstellen zijn ingediend voor de wijziging van de kiesregeling. De NDP, ABOP/PL en VHP hebben elk een wetswijzingsvoorstel ingediend. Op het moment dat de wetsvoorstellen behandeld zullen worden, zal er consensus bereikt moeten worden in De NationaleQ Assemblee (DNA), om op een totaal van 34 stemmen te komen, om één der voorstellen goed  te kunnen keuren. Er is tweederde meerderheid van  het parlement voor nodig om een wijziging tot stand te brengen. Dat is gelijk aan 34 stemmen.

Gezien de uiteenlopende wetsvoorstellen die zijn ingediend en de verhoudingen in het parlement, is het niet verwachtbaar dat de tweederde meerderheid behaald wordt, waardoor de regering op haar beurt met haar eigen voorstel zal komen, en dat zal dan op de agenda worden geplaatst. “De twintig assemblee leden van de VHP, zullen achter zo een voorstel staan, en blijkbaar zal de NDP ook achter het voorstel staan maar mocht dat niet het geval zijn, zullen die twintig VHP leden achter het voorstel gaan staan, wat een soort politieke stunt kan worden”, aldus Van der San.

Indien het voorstel niet aangenomen kan worden  zal er een tweede stemming plaatsvinden. Indien deze wet het wederom niet haalt, dan komt er een derde  stemming op basis van artikel 181 van de grondwet,  om vervolgens  naar de Verenigde Volksvergadering (VVV) te gaan. Daar kan de wet met een gewone meerderheid worden aangenomen, verklaart Van der San.

Volgens Van der San, heeft de commissie Lim A Po, alles wat hij heeft onthuld vastgelegd in haar advies, ook wat betreft de stemming op basis van artikel 181.

Volgens Van der San, is er pas sprake van een referendu,  wanneer de regering een belangrijke beslissing moet nemen, zodat je als regering weet, wat de samenleving precies wenst, en dat staat hoogswaarschijnlijk in artikel 183 van de grondwet, maar met in deze kwestie van de wetsvoorstellen, denkt hij niet dat een referendum de zaak nog zou kunnen rechttrekken, omdat men teveel heeft gerommeld met verschillende voorstellen.

Van der San zei daarbij ook dat het primair de regering is die wetsvoorstellen indient, en die procedure staat ook in de grondwet. Daarnaast hebben individuele assembleeleden  de bevoegdheid een initiatief wetsvoorstel te doen, maar dat voorstel  gaat niet naar de Staatsraad, terwijl het wetsvoorstel van de regering wel naar de Staatsraad moet. Naar zijn mening houdt men in bepaalde zaken geen rekening met wat de grondwet zegt. Van der San stoort zich eraan, dat verschillende regeringen bestuurlijke fouten hebben gemaakt waardoor zij de grondwet naast zich neerlegden.

More
articles