Brokopondo krijgt voorlichting over arbeidswet en kinderarbeid

Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), heeft in het kader van zijn voorlichtingssessies over de arbeidswetgeving, waarbij verschillende districten worden bezocht, op donderdag 20 juli het district Brokopondo aangedaan. Tijdens deze gelegenheid is er ook voorlichting gegeven over kinderarbeid en de gevolgen daarvan voor het kind en de ouders. Het district Brokopondo staat bekend als een district met veel economische bedrijvigheid die helaas gepaard gaat met klachten over arbeidsovertredingen en kinderen die vooral in de kleinschalige goudwinning arbeid verrichten.

Het ministerie richtte zich met de voorlichtingssessie voornamelijk op de bestuursambtenaren, omdat zij als eerste geconfronteerd raken met misstanden en overtredingen op het vlak van arbeid. Met enige kennis over de arbeidswetgeving zullen zij in staat zijn arbeidsovertredingen te herkennen en deze terstond door te spelen aan de Arbeidsinspectie die in actie kan komen. Behalve de bestuursambtenaren, waren op de sessie ook aanwezig enkele werkgevers en een vertegenwoordiging van het traditioneel gezag, alsook de plaatselijke vrouwenbeweging.

Minister Steven Mac Andrew was speciaal voor deze gelegenheid afgereisd naar Brokopondo om met zijn aanwezigheid een statement te maken over het belang dat hij hecht aan de rurale gebieden en het binnenland. In zijn toespraak gaf de bewindsman aan, dat het ministerie uitgaat van een landelijke benadering bij de voorbereiding en uitvoering van zowel het jeugd- als arbeidsbeleid. Enkele maanden geleden heeft hij nog de commissie Bevordering en Ontwikkeling van Ondernemerschap Binnenland in het leven geroepen, welke zich richt op de bevordering van ondernemerschap in het binnenland en daarmee direct ook op de creatie van werkgelegenheid. Brokopondo is al enige tijd op de radar van het ministerie. Zo heeft het ministerie vorig jaar samen met een delegatie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) een werkbezoek gebracht aan het district om zich te oriënteren op Decent Work uitdagingen in het district. De bewindsman was sprak hij de hoop uit dat de voorlichting een impuls zal geven aan de bestuursambtenaren en anderen om assertiever te reageren op eventuele misstanden en overtredingen op het vlak van arbeid.

De participanten hebben goed gebruik gemaakt van deze gelegenheid om hun ervaringen over wat zij zien en meemaken in de dagelijkse praktijk, te delen met de deskundigen van het ministerie. Vanuit deze praktijksituaties is de arbeidswetgeving aan hun uitgelegd. Ze hebben aan het eind van de sessie te kennen gegeven dat zij met de verkregen inzichten, alerter en waakzamer zullen zijn op overtredingen van de arbeidswetgeving en op kinderarbeid, waarna zij dat kunnen doorspelen aan de Arbeidsinspectie. De aangehoorde klachten zullen onder de aandacht worden gebracht van de Arbeidsinspectie die op haar beurt op onderzoek zal uitgaan. Aan het commissariaat zij na de sessie enkele exemplaren verstrekt van de twee gidsen over de arbeidswetgeving in Suriname, bundels van de arbeidswetgeving en een aantal folders over de verschillende arbeidswetten. De bedoeling is dat de bestuursambtenaren zich inlezen om nog meer thuis te raken in de materie. De voorlichtingssessies zijn verzorgd door de juristen van het onderdirectoraat Juridische en Internationale Zaken (JIZ) en deskundigen van de Nationale Commissie Kinderarbeid ( NCUK).

More
articles