‘Regering Santokhi heeft SER buiten werking gesteld’

“Door de leden van de SER (Sociaal-Economische Raad) niet opnieuw te benoemen, is de SER de facto buiten werking gesteld. De SER is een bij wet (Wet SER d.d. 3 maart 2004) ingesteld orgaan”, stelt de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), in haar juli-editie van INZICHT. De VES belicht in het juni-nummer de prestaties van de regering Santokhi-Brunswijk en stelt dat ruim twee jaar na het verstrijken van de Urgentiefase, 13 van de 26 activiteiten (50%) die volgens de coalitie alle prioriteit verdienden, nog steeds niet gerealiseerd zijn. ‘’Kortom: de regering is niet serieus met haar eigen geformuleerd regeerakkoord’’, aldus de VES. “Daarbij stond vermeld: “De benoeming van de SER-leden is wel gerealiseerd.” Dit is correct. Echter zijn wij door een kritische lezers gealerteerd dat dit aanvankelijk wel is geschied in 2020, maar dat hun termijn reeds 10 maanden geleden is verstreken. De regering Santokhi-Brunswijk heeft ondanks het verzoek van de SER-leiding de leden niet herbenoemd. Hiermede heeft ze een belangrijk wettelijk orgaan op sociaal-economisch gebied effectief uitgeschakeld”, aldus de VES.

De SER heeft tot taak de regering te adviseren omtrent:

– (a) Een goede afstemming van bij het sociaal-economisch beleid betrokken belangen van de overheid en maatschappelijke groepen gericht op economische stabiliteit en sociale rust.

–  (b) Een goede maatschappelijke werkzaamheid en een duurzame ontwikkeling van het sociaal-economisch leven en van daarbij betrokken maatschappelijke groepen gericht op sociale rechtvaardigheid en economische groei.

De SER bestaat uit dertien leden en evenveel plaatsvervangers. Daarvan zijn vijf leden voorgedragen door de regering, vier door de werkgevers en vier door de werknemers. De leden worden benoemd door de president.

Conform de wet worden de leden benoemd voor de periode van twee jaar, waarna ze allen tegelijk aftreden. Ze kunnen terstond herbenoemd worden door de president. Het niet-herbenoemen is niet alleen een klap in het gezicht van de vertegenwoordigers van de vakbeweging en de werkgevers, maar ook van de individuele personen die zich als vertegenwoordigers van de regering hebben ingezet. Voor een land in een ernstige sociaal-economische crisis, is het uitschakelen van het wettelijke sociaal-economische adviesorgaan van de regering en De Nationale Assemblee, een ernstige bestuurlijke dwaling.

More
articles