Patricia Etnel, assembleelid NPS, heeft in gesprek met een lokaal medium onthuld, dat president Chandrikapersad Santokhi, nooit een plan gepresenteerd heeft en kunnen tonen dat zijn kabinet de verdiencapaciteit van het land zou kunnen verhogen, en heeft derhalve ook geen duidelijk plan van aanpak hieromtrent.
Volgens Etnel wordt er vaak door regeringsfunctionarissen geklaagd, dat er niet voldoende middelen aanwezig zijn om bepaalde basiszaken aan te pakken. “Er is nooit gewerkt aan de begroting van de middelen, maar wl aan de uitgaven begroting, waarbij een aantal projecten zijn uitgezet. Bij de middelenbegroting is het staatshoofd niet in staat geweest, een goed systeem dat werkt in te zetten, om daaruit te kunnen verdienen”, aldus Etnel. Kishan Ramsukul assembleelid VHP, zegt het jammer te vinden dat Etnel dit zo stelt. Hij is van mening dat de regering wel in staat zal zijn, de staatsinkomsten duurzaam te verhogen, omdat deze plannen toentertijd al zijn behandeld en goedgekeurd in het hoogste college van staat. Volgens Ramsukul heeft Etnel toentertijd zelfs goedkeuring gegeven aan het meerjarenontwikkelingsplan en het herstelplan. “Het waren allemaal documenten waarin aangegeven is, hoe productie vergroot zal worden en diversifiëren, dus het klinkt vreemd, dat Etnel nu verklaart dat het staatshoofd het niet heeft gedaan, terwijl zij zelf goedkeuring heeft gegeven”, aldus Ramsukul.
Etnel is van mening, dat bepaalde sectoren beter gereguleerd moeten worden, omdat de regering het geld niet haalt waar zij het moet halen. Als het staatshoofd de juiste stappen daartoe neemt, zal de staatskas meer aangevuld kunnen worden.
Meerdere keren heeft Etnel strategieën met de regering gedeeld, om die toe te passen en zo de verdiencapaciteit te verhogen. Maar ook dergelijke zaken zoals de visserijsector, ordening van de goud en houtsector, privatsering van de kustwacht en de energiesector die Etnel toentertijd al aan de orde had gebracht bij de regering, maar voor oplossing van deze vraagstukken is er geen werk van gemaakt of behandeld geworden. Ramsukul zegt hierop, dat de regering plannen heeft tot duurzame productie, maar in werkelijkheid is de regering afhankelijk van de niet duurzame productie, zoals hout en goud. Die sectoren hebben inmiddels al duidelijke verhogingen . Waarop er gelet moet worden is na te gaan, of die verhogingen input hebben gehad voor de staatskas.