De Verenigde Naties hebben in 2015, zeventien Sustainable Development Goals (SDGs) vastgesteld die tot doel hebben wereldwijd sociale situaties te verbeteren. Deze SDGs vormen het mondiale kompas voor de bestrijding van armoede, verbetering van onderwijs en aanpak van de klimaatcrisis. Het streven is erop gericht de SDGs allemaal in 2030 gehaald te hebben. Suriname heeft zich ook hieraan gecommitteerd en is intussen in het proces om deze doelen te halen. Suriname geeft gestaag uitvoering aan het behalen van deze ontwikkelingsdoelen voor 2030. Angelique del Castilho, nationaal coördinator voor de SDG Landencommissie, spreekt van een grote uitdaging.
De uitvoering is niet slechts iets van de overheid en het bedrijfsleven alleen, maar van de totale samenleving. Del Castilho legt uit dat de idee achter de SDGs is dat niemand achterblijft (‘Leave no one behind’) en dat iedereen (inclusiviteit) in staat moet zijn te bouwen aan een betere toekomst. De landencommissie heeft als doel de SDGs volledig te integreren in de beleidsgebieden van de verschillende ministeries, de data voor de verschillende SDG-indicatoren te genereren via de ministeries en deze centraal te verwerken en vervolgens te rapporteren.
Suriname heeft in juli 2022 zijn eerste rapportage, de Voluntary National Review (VNR), naar de Verenigde Naties (VN) gestuurd en aansluitend gepresenteerd. De coördinator spreekt van een mijlpaal. In deze VNR wordt uitvoerig omschreven waar Suriname op dit moment staat voor wat betreft de realisatie van de SDGs. Voor deze eerste rapportage is gekozen om vier SDGs te rapporteren: Kwaliteitsonderwijs (SDG4), eerlijk werk (Decent Work) en economische groei (SDG8), Klimaatactie (SDG13) en Partnerschap om doelstellingen te bereiken (SDG17).
“De rating voor Suriname geeft aan dat we in feite goed op weg zijn. Voor wat betreft onderwijs zijn we er nog niet. Daarnaast zijn er voor het uitvoeren van die SDGs vaak financiële middelen nodig”, aldus Del Castilho. Ze voegt eraan toe dat naast bewustwording en het maken van keuzes, er vaak ook investeringen gepleegd moeten worden. De nationale coördinator legt uit dat dit op zich dan weer een uitdaging is, omdat Suriname door een economische crisis gaat. Er moeten aan de ene kant prioriteiten gesteld worden bij financiële uitgaven en aan de andere kant zijn er de SDGs die uitgevoerd moeten worden. Del Castilho benadrukt dat de SDGs geïntegreerd moeten zijn in alles wat de overheid doet. De duurzame ontwikkelingsdoelen moeten volgens haar worden meegenomen in het uitvoeren van beleid. Ook hierin ziet de coördinator een uitdaging, omdat het uitvoeren van beleid en implementeren van de SDGs synchroon moeten lopen. Zo zal bijvoorbeeld het onderwijsbeleid moeten zijn afgestemd op het voor deze sector relevante SDG-doel, en moeten ook de middelen hiervoor aanwezig zijn.