Van Samson: Initiatiefvoorstel kiesstelsel leeft in de samenleving

Cedric van Samson, een van de initiatiefnemers van een voorstel voor het aanpassen van het kiesstelsel en ingediend namens de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), zegt dat het voorstel inhoudt en vertegenwoordigt wat er in de samenleving leeft. Het assembleelid wijst erop, dat met het huidige stelsel bij de laatste verkiezingen, Krisna Mathoera van de VHP, Desi Bouterse in het kiesdisrtict Paramaribo heeft verslagen.

Van Samson is van mening dat vorig jaar president Santokhi een werkgroep heeft geïnstalleerd, en het document dat daarvan het resultaat is, is bestudeerd, en ook is gekeken naar wat het standpunt van het huidige kiesstelsel  is bij de verschillende maatschappelijke groepen. “En dat leeft onder allen in de samenleving”, aldus Van Samson. Volgens hem heeft de VHP zich laten leiden door de meerderheid, die je krijgt, door het kiesstelsel dat als initiatief is voorgesteld.

“De roep van landelijke evenredigheid bestaat allang bij het volk”, zegt Van Samson. Ook wijst hij erop, dat de verplaatsing van burgers en kandidaten die zich gaan vestigen in bepaalde kiesdistricten, te maken heeft met de meerderheid die politieke partijen willen behalen tijdens de verkiezingen. In het voorstel van de VHP wordt duidelijk, dat het belang van de kiezer goed tot zijn recht dient te komen, doordat de kiesgerechtigde ongeacht in welk district hij/zij woonachtig is, dan ook de keuze voor een partij mag en kan maken om te stemmen. Volgens Van Samson betreft het vertegenwoordigers van het land, op wie de kiezer stemt. En hij meent dat je als burger daarvoor niet hoeft te verhuizen naar een ander gebied.

Van Samson legt de nadruk op het belang van de volksvertegenwoordiger, die in staat moet zijn overal in het land steun te kunnen krijgen om het beleid van besturing in het land te kunnen goed of afkeuren in het voordeel van het volk. Van Samson richt zich ook op de kwestie van een ex-president en vicepresident, over wie een gerechterlijk vonnis is uitgesproken en menen deel te kunnen uitmaken van het bestuurlijke van het land.

Volgens Van Samson zou bij wijziging van de wet op dit stuk, het niet alleen gaan om twee of drie personen in het bestuurlijke, maar dat het kan gebeuren, dat iemand die een vermogen heeft vergaard op oneerlijke wijze en zich door middel van het benoemen in een van de bovengenoemde functies, zich ongestoord verder kan bezighouden met zaken die het daglicht schuwen, omdat hij of zij in de functie beschermd is. “Dat soort pratijken’’, zegt Van Samson, ‘’willen we in de toekomst voorkomen.”

More
articles