Eblein Frangie, CEO van de Finabank, heeft onlangs in het Symposium Anti-Money Laundering and Compliance, georganiseerd door het Centrum voor Democratie en Rechtspleging, gezegd dat compliance ook een belangrijke impact op het nationale niveau heeft en dit staat naast de voordelen voor banken. “Een land met sterke compliance-normen en een robuuste regelgevende infrastructuur trekt investeerders aan en creëert een gunstig klimaat voor economische groei. Het bevordert een gelijkwaardig speelveld voor alle marktdeelnemers en vermindert het risico van marktmisbruik, corruptie, belastingcriminaliteit en fraude”, aldus Frangie. Het is hem opgevallen, dat we nog te vaak zien dat bedrijven in Suriname hun business model baseren op een van de voornoemde integriteitsrisico’s. “Kortom, draagt compliance bij aan de reputatie van een land op het wereldtoneel en versterkt het zijn geloofwaardigheid en integriteit welke ook resulteert in betere ratings voor het land.”
Frangie stelt voorop, dat het daarom van cruciaal belang is dat zowel banken als landen een cultuur van compliance cultiveren. De implementatie vereist volgens hem, betrokkenheid van het hoogste niveau van bestuur en leiderschap binnen onder andere banken en de overheid.
“Het betekent investeren in opleidingen en bewustwording creëren voor compliance-richtlijnen en -procedures. Dit moet zolang doorgaan tot dat er een ultieme compliance cultuur is geadopteerd door menigeen.”
Samenwerking
Banken kunnen dit volgens Frangie niet alleen. “Alle stakeholders, zowel de financials, de non-financials en instituten zoals de CBvS, gaming board, en FIU dienen hieraan bij te dragen. Dit impliceert nadrukkelijk het bevorderen van de samenwerking tussen banken, toezichthouders en wetshandhavingsinstanties, om informatie-uitwisseling te vergemakkelijken en te bevorderen, alsook de effectiviteit van het compliance-regime te verbeteren. Criminelen werken immers nauwgezet samen en hebben state-of-the art technologie.”
Verder stelt de bankdirecteur dat in deze steeds complexere wereld, compliance niet langer een keuze is, maar een absolute noodzaak. “Laten we daarom samen streven naar een cultuur van compliance en een solide basis leggen voor een duurzame toekomst.”
State, mind and appearance
“Wij zullen er met zijn allen bewust van moeten zijn dat de realiteit, men noemt het de ‘Surinaamse realiteit’, vanaf nu nog meer zal moeten wijzigen en dat compliance geen ver van ons bed show is en absoluut niet iets is van banken alleen. We kunnen niet meer zeggen dat het in Suriname anders is. De Surinaamse realiteit bestaat niet. We moeten werken en denken op het niveau van de internationale realiteit. De wereld is een global village geworden. Wij moeten samenwerken om financiële criminaliteit tegen te gaan, nationaal, regionaal en internationaal.”
AML/CFT
Onze economie is volgens Frangie, heel erg afhankelijk van het buitenland, waardoor wij dus de AML/CFT strategie met meer voortvarendheid zonder enge belangen dienen uit te voeren. “Het in stand houden van een integer financieel systeem met behoud van onze correspondent bankrelaties, zal niet komen van een substantieel groter bankwezen, maar kan wel komen vanwege lage regulatory, lees: Money-Laundering/Counter-terrorism Finance risico’s.
Het Basel Instituut of Governance geeft aan dat low risk landen voldoen aan:
- Sterke Anti Money Laundering/Counter-terrorism Finance wet- en regelgeving inclusief bevriezen van middelen verkregen uit misdrijf.
- Competente autoriteiten met het mandaat en de middelen om ML/FT verdenkingen te onderzoeken en te vervolgen, alsook het opleggen van sancties in geval van non-compliance.
- Verregaande maatregelen om lokale en internationale samenwerkingen met voornoemde autoriteiten te bevorderen.
- Sterk gereguleerde financiële sector met competente toezichthouders en minimale cash transacties.
- Hoge mate van transparantie en integriteit in particuliere bedrijven en publieke instituten.
- Laag niveau van corruptie.
“Ik vraag de organisatie om samen met ons meer bewustzijn te creëren voor compliance, zodat wij onze kennis en begrip kunnen vergroten. Het is niet vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf. Wij hebben als banken en als burgers van Suriname, alle belang bij een compliant Suriname”, aldus Frangie.