Ook toelages en ziektekostenverzekering regering fors verhoogd

‘’Het gaat niet alleen om een koopkrachtversterking van 50 procent, maar ook om zaken als vervoerstoelages, ziektekostenverzekering en huishuurtoelage die zouden zijn aangepast”, dit zegt Roy Haverkamp die namens Ravaksur zitting heeft in de Staatsraad, in gesprek met De West. Volgens de laatstgenoemde gaat het om een pakket van maatregelen dat is doorgevoerd, waarvan de koopkrachtversterking slechts één onderdeel is. Haverkamp geeft aan, dat het niet op waarheid berust, dat hij zou hebben meegewerkt dat de regering een koopkrachtversterking van 50 procent zou krijgen. De vakbondsman zegt daarentegen, de president erop te hebben gewezen, dat mensen die meer dan SRD 6000 verdienen, niet in aanmerking komen voor koopkrachtversterking, dus zichzelf die veel meer verdienen, dat ook niet kunnen toekennen.

Volgens Haverkamp heeft de regering zaken anders doen voorkomen, alsof de vakbeweging mee is gegaan met het voorstel. Echter was er sprake van een pakket aan maatregelen, waarin de vakbond heeft toegestemd dat hij mee kan met het overige, maar dat hij niet staat achter een koopkrachtversterking van 50 procent. “Ik zit daar namens de vakbeweging en kan slechts adviezen uitbrengen. In dit geval was het advies vanwege de vakbeweging negatief met betrekking tot de koopkrachtversterking. Men moet weten, dat het slechts een advies is en dus geen bindend karakter draagt. Nadat deze is uitgebracht, bepaalt de president of hij het meeneemt, afzegt of zaken aanpast. In dit geval is er helemaal niets veranderd, en is het zoals aan ons gepresenteerd, doorgedrukt”, aldus Haverkamp. Hij zegt dat zelfs drie leden van de NDP, die ook zitting hebben in de Staatsraad, vanaf het begin niet mee zijn gegaan met het pakketvoorstel. “Dit geeft alleen aan, dat de regering, en in dit geval de president, in voldoende mate is geadviseerd”, aldus Haverkamp.

Haverkamp zegt dat er intussen binnen Ravaksur is vergaderd over de doorgedrukte koopkrachtversterking, en dat de vakbeweging eist dat indien ze niet wordt teruggedraaid, alle ambtenaren in aanmerking willen komen voor een gelijkgestelde koopkrachtversterking. “We hebben de regering als vakbeweging ook voorgehouden, dat met deze stap duidelijk is bewezen dat er wél degelijk geld is en dat ze de eis voor een behoorlijke koopkrachtversterking uitvoeren”, aldus Haverkamp. Hij zegt dat Ravaksur niet zal schromen stappen te ondernemen als blijkt dat de regering de koopkrachtversterking gewoon handhaaft.

More
articles