Dharm Mungra: ‘Hebben we een goede brug nodig of een monument’

De brug over de Corantijnrivier zoals begroot door WSP Caribbean van Trinidad, zal USD 611miljoen gaan kosten. Dharm Mungra zegt dat dit voor een brug die, volgens uitleg van de consultant, maar “1100 m lang is en overspanningen van 50 meter heeft, ongekend duur is”. Niet bekend is of er hierbij trouwens rekening is gehouden met een doorvaartopening voor grote schepen. Mungra wijst erop, dat dit absoluut noodzakelijk is voor de toekomstige ontwikkeling, zoals de exploitatie van onze bauxietvoorraden te Bakhuis, de verplaatsing van de haven van Nickerie, en andere projecties, die nog plaats zouden kunnen vinden.

“De keuze voor zo een korte brug kan misschien eraan liggen, dat ze misschien een locatie dichter bij Springlands willen, waar de rivier smaller is”, aldus Mungra.

Een vergelijking gemaakt met betrekking tot de kosten van de bouw van twee eerder in ons land gebouwde grote bruggen, te weten de brug over de Coppenamerivier en de andere over de Surinamerivier, ten opzichte van die over de Corantijnrivier moet komen, geeft een duidelijk verschil aan in de investering.

Mungra legt uit, dat ter indicatie is aangegeven dat de kosten per meter bruglengte van de twee voormelde bruggen, die totaal bij elkaar opgeteld 3008 meter lang zijn gemeten, op USD 30.585 per meter bruglengte kwam.

“Dat was in het jaar 2000, vanwege de prijsontwikkelingen en waardevermindering van de dollar, zal dat bij de keuze van hetzelfde type brug zeker het dubbele en misschien zelfs 3x hoger kunnen liggen. ‘’Bijvoorbeeld USD 75 -80.000 per meter bruglengte”, aldus Mungra.

Voorts geeft Mungra aan, dat daarbij moet worden opgemerkt, dat de Wijdenboschbrug een heel grote overspanningen heeft (155.5m) en een grotedoorvaart hoogte van 48 m, aangezien de “Sentinel”, een groot bauxietschip er ongestoord onder door moest kunnen varen.

Terwijl er zeer zware aanvaarvoorzieningen bij werden opgenomen die een aanvaring met dat schip met een DWT van 46.000, moest kunnen weerstaan.

Mungra heeft destijds onderzocht dat de locatie van de brug over de Corantijn het beste zou kunnen plaatsvinden te Southdrain. “De verbindingsweg daarheen is reeds aanwezig en in goede conditie. Ook is er genoeg ruimte ter plaatse om je bouwyard (werkterrein) op te zetten. Door via de twee eilanden de oversteek te maken, kan je wel de bruglengte verminderen.

Een reactie van een ingenieur op Openbare Werken die ook bij de bouw van de twee eerdergenoemde bruggen was en in de begeleidingscommissie had geparticipeerd, stelt dat het heel erg is dat men daar wenst te bouwen.

“Jouw constatering is helemaal juist Mungra. Een brug met overspanningen van 50 meter kan zelfs Haukes bouwen. Dit is een vrij eenvoudige brug. Je hebt daarvoor geen consultant van twee miljoen dollar nodig. Vooral het ontwerp en de constructie niet. Ik vraag me af, wie bij OW dit zal kunnen beoordelen. Hadden ze jou gevraagd, dan had je een ‘Terms Of Reference’ gratis voor hen gemaakt. Dit is echt absurd. Het land wordt nu op een grove manier benadeeld. Suriname heeft nog de deskundigen die aan de twee grote bruggen hebben gewerkt. Je laat ze staan en geeft twee miljoen dollar uit aan buitenstaanders. Zo’n minister moet je wegjagen, die heeft geen respect voor eigen kader. Straks als de exploitant je vertelt dat je 50 dollar moet betalen om over de brug te rijden, wat zal Suriname dan kunnen doen. Dit is te gek wat daar gebeurt.”

More
articles