Corrumperen, Verspillen en Stelen, vallen niet onder Werken

Werken is geen schande en moet beloond worden. Hierdoor lever je een bijdrage aan het gerief, geestelijk of materieel welzijn van mens en samenleving. Het is niet alleen nuttig, maar ook noodzakelijk om vooruitgang en verbetering te brengen. Ook psychologisch, omdat arbeidsbevrediging essentieel blijkt te zijn voor geestelijke gezondheid. Dus beloning naar prestatie en productiviteit staat buiten kijf. Anderzijds is gebleken dat vanaf de onafhankelijkheid in 1975, vele miljarden aan ontwikkelingsgelden, donaties en inkomsten zijn verspild. Het gewenste resultaat is namelijk uitgebleven en we zijn in praktisch alle opzichten achteruitgegaan. Tegenwoordig wordt Suriname zelfs gekwalificeerd als en gecategoriseerd onder een narcostaat. Ook termen als gezagsvacuüm, criminele bende en anarchie worden in dezelfde adem gebezigd. Trouwens, eenieder zal dit al herhaaldelijk gelezen hebben. Ook het buitenland dus.

Samenzwering

Hoe is deze ongewenste gang van zaken mogelijk geweest? Zoveel geld, waarbij verschillende politieke partijen afwisselend in wisselende combinaties aan de macht kwamen zonder dat ze hiervoor schuldigen konden of wilden aanwijzen. Misschien juist daarom. Een impliciete samenzwering om ongestraft te kunnen liegen, bedriegen, oplichten, frauderen, corrumperen, verspillen en stelen? Kun je een ander alternatief bedenken? En hoe kunnen deze boeven hun vermogen rechtvaardigen? Dat zal dus nooit onderzocht worden, vandaar dat ze hun vermogen ook niet van tevoren vastleggen. Het pijnlijke van deze wantoestand is dat terwijl op dezelfde voet wordt voortgegaan, de meerderheid van het kiezersvolk toch heel naïef een betere toekomst verwacht. Dus je gelooft en ondersteunt leugenaars, bedriegers, oplichters en corruptelingen en verwacht op grond daarvan verbetering. Vervloek je jezelf dan niet? Uiteraard zijn niet alle politici schuldig – wie de schoen past … .

Het tij keren

Hoe moet je het tij keren? Door doodgewoon de verkiezingsbeloften uit te voeren, zoals:

*Alle topsalarissen bevriezen en evt. met 25% inkorten.

*Dubbele overheidssalarissen en onredelijke jaarlijkse bezoldigingen afschaffen.

*Notarieel vastleggen vermogen van regerings- en DNA-leden en staffunctionarissen.

*Friends & family en belangenverstrengeling eruit en wettelijk verbieden.

*DNA-lidmaatschap tot een voltijdse baan maken en andere functies verbieden.

*De grondwettelijke eis voor behoorlijk bestuur van politieke partijen sanctioneren.

*Financiering van politieke partijen transparant maken en sanctioneren.

*De wet openbaarheid van bestuur, het bestuursrecht en de Nationale Ombudsman invoeren.

Zelfs met deze kleine greep (uit een pakket van maatregelen), verander je het systeem, zodat hoop op duurzame ontwikkeling reëel wordt. Wat weerhoudt politici ervan om deze eenvoudige verkiezingsbeloften alsnog na te komen? Doe dit op een openbare vergadering en laat het volk zien wie ertegen is. I challenge you! Of kijken jullie neer op het volk, alsof ze uit domme, lamme kuddedieren bestaat? Welk feit zal dan weer bewezen worden?

Dr. Roy I. Bhikharie, PhD

Eerst het Volk, dan de Rest

More
articles