De economische ontwikkeling van Suriname moet door middel van meer exporten op gang komen. Dit zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). De bewindsman legt uit, dat het belangrijk is dat wij deel uitmaken van de regionale gemeenschap. Suriname is sedert 1995 lid van de Caricom, die op 4 juli 1973 werd opgericht en dus haar 50-jarig bestaan herdenkt. Ramdin wijst erop dat Suriname niet alleen deel is van de Caricom, maar ook van Zuid-Amerika en het Amazonegebied.
Volgens de bewindsman is lid of deel zijn van verschillende organisaties, tegenwoordig geen keuze meer. ‘’Suriname moet op dit moment onderdeel zijn van het groter geheel, en daarom heb je een buitenlands beleid. Alleen of geïsoleerd, gaan we geen doelen kunnen realiseren voor de samenleving. Dus zodra je exporteert, heb je een zakenrelatie met een ander land‘’, aldus de bewindsman. Een buitenlandse zakenrelatie is volgens Ramdin vaak gekoppeld aan een aantal regels dat nageleefd moet worden. Zo vereist het volgens de bewindsman, dat landen met elkaar communiceren. In het geval van Suriname vereist het volgens de BIBIS-minister ook een goede verhouding met de buurlanden. Ramdin benadrukt dat een conflict altijd de aandacht op ontwikkeling afleidt. Daarentegen moeten landen zoeken naar mogelijkheden om samen te kunnen optrekken en zodoende hun eigen ontwikkeling stimuleren.
De bewindsman verzekert dat Suriname actief bezig is op het internationale veld. Zo is er een inhaalslag gepleegd voor wat betreft internationale relaties en met geen enkel land zijn de betrekkingen verbroken. ‘’We hebben de bilaterale betrekkingen met een aantal landen juist hersteld en dat heeft meer toegevoegd aan de waarde aan ons buitenlands profiel.‘’ De betrekkingen met Nederland, Frankrijk en België zijn geïntensiveerd, terwijl ook nog met andere landen in Europa relaties worden opgebouwd.
Verder zijn ook de verhoudingen met Brazilië, Frans-Guyana en Guyana verstevigd, evenals de band met Noord-Amerika, in dezen de Verenigde Staten van Amerika en Canada. Tegelijkertijd zijn samenwerkingen in Afrika en het Midden-Oosten opgepakt, terwijl er verder invulling wordt gegeven aan de traditionele relaties met Indonesië, India en China. Ramdin spreekt van meer gestructureerde en strategische relaties met het doel, hier meer voordeel voor Suriname uit te halen.