Ryan Bishar, die beschikt over een rijstaanplant in Nickerie, zegt dat er met de regering was afgesproken, dat per 30 hectare rijstaanplant voor het inzaaien er drie zakken ureum kunstmest beschikbaar zouden komen. Bishan wijst erop, dat door de rattenplaag er nu een grote behoefte bestaat om in te zaaien, zodat de verliezen die werden geleden, kunnen worden weggewerkt. Volgens Bishar zijn er 30 zakken van 50 kilogram nodig om de oppervlakte van zijn aanplant te kunnen bemesten. In het afgelopen seizoen was de prijs voor een zak ureum van 50 kilogram al SRD 1660. Ook verwees Bishar naar de consument die uiteindelijk moet opdraaien voor hoge prijzen voor rijst in de winkel. Hij meent dat ook andere inputs zoals diesel voor tractoren en transporttrucks door de hoge tarieven worden doorberekend. De padieboer zegt dat de regering van de toestand in de rijstsector weet, zoals alles verloopt met alle gunstige en ongunstige aspecten, die zich daarbij voordoen.
Bishar meent dat de regering haar best doet, maar hij weet niet precies wat dat inhoudt. “Misschien heeft dat allemaal te maken met de politiek”, aldus Bishar.
Volgens hem is de ernst van de rattenplaag pas opgepakt toen de padieboeren beelden hadden lieten zien, wat zich in de nachtelijke uren voordeed en duidelijk werd, dat niet altijd chemicaliën een effectieve uitwerking hebben gehad.
Bishar legde uit, dat de regering mede door de informatie die ze te zien kreeg, heeft gezorgd voor de juiste chemicaliën en de verdelging van de ratten. Hij merkt ook op, dat waarschijnlijk we als padieboeren het maar verder moeten bekijken hoe we het redden met de hulp die de regering geboden heeft om in te zaaien.