Faucher: ‘A dollar is a dollar’

Amerika staat achter zijn betaalmiddel ongeacht jaartal

Een aantal maanden geleden is een bericht gelanceerd, waarin gesteld wordt, dat bepaalde diplomatieke instellingen geen USD-biljetten meer willen aannemen van voor 2009. Dit bericht werd toen overgenomen door ondernemers die hun klanten tot op heden voorhouden dat zij vanwege Surinaamse bankbeperkingen, geen coupures in Amerikaanse dollars meer accepteren die vóór 2009 zijn gedrukt.  In bepaalde winkels accepteren kassamedewerkers ook geen USD-biljetten die ouder zijn dan 2009 als betaalbewijs. Vorig jaar april maakte De Surinaamsche Bank (DSB) bekend, dat zij vooralsnog alle USD-bankbiljetten accepteert, mits die niet beschadigd en/of gevlekt zijn. “In het Amerikaans wetboek wordt duidelijk aangegeven, dat alle USD-coupures ongeacht hun jaartal, geldig blijven en dat zij niet aan een vervaldatum onderhevig zijn. Biljetten die zichtbaar beschadigd en/of gevlekt zijn, worden helaas niet geaccepteerd”, aldus DSB.

Hoewel DSB dit officieel heeft laten weten, hebben andere lokale banken vaker USD-biljetten geweigerd die ouder zijn dan 2009. Robert J. Faucher, de ambassadeur voor de Verenigde Staten van Amerika in Suriname, zegt in het kader hiervan, dat hij er niet van op de hoogte was dat dit speelde in onze economie en dat het zo een probleem is geworden.

“De Verenigde Staten staan achter haar betaalmiddel ongeacht het jaartal, maar als er vragen zijn met betrekking tot de validiteit van een biljet, dan kunnen wij dat zeker onderzoeken en terug traceren via de verschillende officiële instanties, zoals de inlichtingendienst om zeker te zijn dat het biljet wel voldoet. Indien dit probleem zo groot is, zijn wij bereid om een gesprek aan te gaan met de financiële instellingen die weigeren om deze biljetten te accepteren, zodat wij een oplossing kunnen zoeken. De enige logische verklaring die ik kan hebben voor dit besluit, is dat de financiële instellingen voorzichtiger zijn geworden voor corruptie en het witwassen van oude biljetten via het bankensysteem”, aldus Faucher.

Volgens de ambassadeur is er geen vervaldatum aan de USD-biljetten, en hij verwacht dat alle banken zich houden aan de richtlijnen van het Amerikaans wetboek als het gaat om het accepteren van de USD-biljetten. “A dollar is a dollar.”

door Gladys Findlay

More
articles