Robert J. Faucher, de ambassadeur voor de Verenigde Staten van Amerika in ons land, zegt in gesprek met De West, dat toen hij weer werd gevraagd om naar Suriname te komen, hij de uitnodiging met veel plezier heeft aanvaard. “Suriname is een land waar ik graag ben en ik ben ook zeer optimistisch over de potentie van het land. De VS wil heel graag dat Suriname vooruit zal gaan in zijn democratie en dat het land op zijn eigen benen kan staan. Ook willen wij dat het land een goede buur is voor de omringende landen, zoals in de CARICOM”, aldus de ambassadeur. Hij is van mening, dat Suriname veel potentie heeft en dat staat los van alle natuurlijke hulpbronnen in het land. “De mensen die hier wonen zijn ook een heel goede aanwinst voor de vooruitgang van het land en daarom zeg ik vol vertrouwen, dat de VS de Surinaamse gemeenschap zal ondersteunen en bijstaan in haar pad naar herstel”, benadrukt Faucher.
Vooruitgang
Ambassadeur Faucher is reeds twee keer eerder in Suriname geweest voor werkzaamheden en hij heeft hierdoor een betere kijk op de situatie in ons land in vergelijking met zijn voorgangers in de afgelopen jaren. “Ik heb een andere kijk op Suriname dan mijn voorgangers, daarbij kan ik zeggen dat het land ondanks alle tegenslagen, toch vooruitgang heeft geboekt in de afgelopen vijftig jaar. Suriname heeft veel economische tegenvallers moeten doorstaan, maar ondanks deze ontberingen hebben investeerders toch grote ondernemingen opgezet en zijn bepaalde bedrijven gegroeid. Ook zijn er een paar multinationals hier actief en een aantal franchisebedrijven hebben ook al jaren gewerkt aan uitbreiding”, merkt de ambassadeur op.
Suriname zal volgens Faucher, nog aantrekkelijker zijn als het makkelijker zaken kan doen met buitenlanders en daarbij heeft de Wereldbank al een reeks adviezen uitgebracht over wat er gedaan kan worden om het ondernemersklimaat interessant te maken. “Suriname heeft zoveel natuurlijke hulpbronnen te bieden en de gemeenschap kan hierin worden opgeleid, zodat zij ook ingezet kan worden. Het klimaat hier is zeer aantrekkelijk, omdat wij niet in een orkaanzone zitten zoals bepaalde delen van het Caribisch gebied. Suriname heeft heel veel te bieden als het ondernemers kan garanderen, dat hun besluit om hier te investeren, rendabel is voor de toekomst.’’
Potentie
De ambassadeur zegt verder dat Suriname in de afgelopen 50 jaar veel heeft kunnen verdienen aan natuurlijke hulpbronnen en dat heeft bijgedragen aan de economische groei en ontwikkeling, maar het heeft ook ervoor gezorgd dat Suriname kwetsbaar en afhankelijker werd wanneer de wereldmarktprijzen van deze grondstoffen daalden. Volgens Faucher moest ons land zich allang diversifiëren in andere sectoren, zodat de economie terug kon vallen op die extra inkomsten. “Wanneer de olie-, goudprijs of de prijs van bauxiet op de wereldmarkt daalde in de afgelopen jaren, moest de Surinaamse economie zware klappen incasseren; hierdoor is het land afhankelijk van een bepaalde sector. Indien er in andere branches wordt geïnvesteerd, kunnen de inkomsten flexibel blijven. Suriname heeft heel veel te bieden qua toerisme en dan heb ik het niet over blauw water en witte stranden, maar wel over ecotoerisme. Er zijn tal van adembenemende locaties in het binnenland en rondom Paramaribo, die kunnen dienen als eerste klas toeristische attracties. Hier kunnen bezoekers de schoonheid van de Amazone ervaren, de verschillende culturen van de bewoners van het binnenland en ook niet te vergeten de historische binnenstad en musea in Paramaribo, zijn zeer bezienswaardig. Dit alles kan veel toeristen aantrekken net als in het verleden toen cruiseschepen in Paramaribo aanmeerden en mensen de stad kwamen bezoeken. Deze industrie is zeer aantrekkelijk, als die op de juiste manier wordt geëtaleerd. Maar om dit alles te bewerkstelligen, is connectivity essentieel.
“Een van de dingen die mij is opgevallen, is dat Suriname meer moet doen qua connectivity met de rest van de wereld. Een simpel voorbeeld is dat toen ik hier pas terug was, American Airlines bekendmaakte, dat zij niet meer zouden vliegen op de route Paramaribo-Miami. Toek sprak ik ondernemers in de VS en die lieten weten, dat dit de reden is waarom bepaalde bedrijven niet kijken naar Suriname om te investeren. Voor een business is het niet rendabel om dagen te reizen naar een destinatie om zaken te doen, en daarom hoop ik dat de Surinaamse regering dit bespreekbaar kan maken. Suriname moet op internationaal niveau aantrekkelijk worden, zodat dit soort grote vliegmaatschappijen desnoods een paar keer per week komen. Hoewel de populatie erg klein is, zijn er zeker andere gebieden waar het aantrekkelijk is voor maatschappijen om te vliegen op de route, denk maar aan transport van vracht en exporteren van producten. Suriname moet gaan denken aan de rol die het kan vervullen in de internationale wereld en dan ook met behulp van de Caricom-landen. Als dat vooruitgang boekt, dan zal je zelf merken dat meer ondernemers geïnteresseerd raken in Suriname”, aldus Faucher. Hoewel Suriname heel veel gemeen heeft met zijn buurland Guyana, is er een taalbarrière die vaak een sta-in-de-weg is voor zaken doen. “Veel mensen spreken helaas geen Nederlands in de regio en Suriname is het enige land in Zuid-Amerika waar de bevolking Nederlands spreekt. Suriname moet deze barrière ook beter aanpakken door meerdere talen aan te leren binnen het onderwijs. Zo kan je het land nog aantrekkelijker maken”, benadrukt de ambassadeur.
-door Gladys Findlay-