Zolang er geen genezing is, is er zorg

Gisteren nam Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid het eerste exemplaar van het Nationaal Dementie Actie Plan in ontvangst. De voorzitter van de Stichting Alzheimer, mevrouw Kristine Luckham die het document overhandigde, zei bij die gelegenheid, dat hiermee een aanzet is gegeven met betrekking tot een structurele samenwerking, afstemming en het aandragen van oplossingen voor deze steeds groter wordende dreiging van dementie.  Ramadhin maakte duidelijk, dat gebruik gemaakt zal worden van een beleidsmaatregel waarmee Volksgezondheid het aangeboden plan op de begroting van 2024 wil plaatsen, om zo de uitgaven van deze hersenziekte in onze samenleving, te helpen bekostigen. Hij sprak de hoop uit dat hiermee de problemen van patiënten zullen verminderen. De bewindsman verwacht dat de behandeling van dit vraagstuk in DNA in oktober of november behandeld zal worden en direct na goedkeuring, de voordelen bij het bestrijden van het lijden van dementerende patiënten zichtbaar zullen worden. Raoul Dankoor van Sociale Zaken herinnerde eraan, dat er eerder een voordracht zou worden gedaan voor het specialisme geriatrie, dat zich richt op de diagnostiek en behandeling van oudere mensen met ingewikkelde ziekteproblemen. Het gaat om ziektebeelden, die veroorzaakt worden door veroudering, of die sterk door veroudering beïnvloed worden. Dankoor deed een beroep op de minister, alsnog een specialist voor geriatrie in de raad van toezicht te benoemen, omdat het in deze niet alleen gaat om te kijken naar één probleem, maar naar de gehele mens. Dankoor deelde een aangrijpende ervaring, die hij heeft doorgemaakt met zijn moeder nu wijlen die geleden heeft aan de verschijnselen inherent zijnde aan dementie. Ook deed hij een beroep op Volks-gezondheid, aandacht te besteden aan de ouderen in het binnenland, waar er zich ook gevallen voordoen van dementie.

Echter is het ellendig gevoel bij ouderen zeer pijnlijk, omdat bekend is dat de jongeren in het binnenland wegtrekken naar Paramaribo of elders en de dementerende ouderen aan hun lot overlaten.

Kristine Luckham wees in haar inleiding over dementie op het belang van onze kruiden die mogelijk een oplossing zouden kunnen brengen bij de genezing van deze hersenziekte en de zorg van dementerende patiënten, en noemde de familie, de verzorgers, de omgeving, de artsen en de regering om de kwaliteit van het leven van de patiënt goed te houden. Volgens Luckham is het idee van het Nationale Dementie Plan om te zoeken naar een oplossing voor de beperkingen van de patiënt, om nog een menswaardig bestaan te hebben. Ze meende dat onder andere de overheid en de samenleving, die verantwoording moeten helpen dragen om dementerende mensen te kunnen behandelen. Alzheimer Suriname vindt het ook van belang dat veranderingen bij mensen boven de 60 jaar uitgezocht worden.

Wat bijvoorbeeld de oorzaak is bij iemand van die leeftijd als vergeetachtigheid, moeite met vertrouwde taken, problemen met het praten of verstaan, verward zijn met betrekking tot tijd, persoon en plaats, en andere afwijkingen vertoont. Luckham benadrukte ook de beperkingen en de financiële gevolgen die dementie met zich meebrengt voor de patiënt. Ook de directeur van Volksgezondheid, Drs. Rakesh Gajadhar Sukul kwam aan het woord, en wees erop dat meer activiteiten ondersteund zullen worden om dementie, beter het hoofd te kunnen bieden. Echter maakte hij duidelijk, dat bij Volksgezondheid niet alleen dementie zou kunnen ressorteren onder Mental Health patiënten.

Vandaar dat Sukul het preventief aspect belichtte van vasculaire dementie als gevolg van schade van bloedvaten. Volgens hem zou onder andere vasculaire dementie veroorzaakt kunnen worden door diabetes en suikerziekte, en dat voorkomen zou kunnen worden. Hij wees ook op het gevaar van tabak die bloedvaten beschadigt, hetgeen kan leiden tot vasculaire dementie. Sukul noemde de extra kosten in de zorg van mensen die door roken ziek worden.

More
articles