Stichting Wan Okasi richt zich tot internationale gemeenschap:

‘VN-Verdrag inzake rechten van personen met een beperking, wordt niet nageleefd’

Stichting Wan Okasi, de belangenorganisatie van en voor personen met een beperking, heeft onlangs een rapport samengesteld waarin de huidige leefsituatie van mensen met een beperking in Suriname wordt belicht, evenals de omgang van de overheid met betrekking tot de rechten van deze doelgroep. Het rapport is reeds verzonden naar belangrijke instanties, waaronder Amnesty International, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Amerikaanse Ambassade en de Verenigde Naties (VN). Bovendien zal het rapport binnenkort naar andere relevante instituten worden gestuurd.

De bevindingen van de Stichting Wan Okasi tonen aan, dat de overheid de rechten van personen met een beperking in Suriname veronachtzaamt en ze aan hun lot overlaat. Het is van cruciaal belang, dat de internationale gemeenschap op de hoogte wordt gebracht van de manier waarop de Surinaamse overheid omgaat met de belangen van deze kwetsbare doelgroep.

Suriname heeft het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap op 29 maart 2017 geratificeerd. Helaas heeft de overheid in de afgelopen zes jaar nog nauwelijks enige actie ondernomen om aan de bepalingen van dit verdrag te voldoen. Het is hoog tijd dat de overheid zich daadwerkelijk inzet om de inhoud van het verdrag na te leven. De Stichting Wan Okasi heeft verschillende organisaties in haar rapport om steun gevraagd.

‘’Langs deze weg verzoeken wij de Surinaamse overheid nogmaals dringend om de noodzakelijke voorwaarden te scheppen, zodat personen met een beperking in staat worden gesteld, een volwaardig leven te leiden‘’, aldus de stichting in een verklaring.

De Stichting Wan Okasi staat open voor verdere samenwerking en dialoog met relevante stakeholders om de situatie van personen met een beperking in Suriname te verbeteren en hun fundamentele rechten te waarborgen.

De Stichting Wan Okasi is een belangenorganisatie in Suriname die zich inzet voor personen met een beperking. Het doel van de stichting is het bevorderen van gelijke rechten, kansen en inclusie voor mensen met een beperking, en het creëren van een samenleving waarin zij volwaardig kunnen deelnemen.

More
articles