Douane doet grootste cocaïnevondst in Rotterdamse haven van dit jaar

De douane heeft afgelopen weekend opnieuw een grote lading cocaïne gevonden in een container in de Rotterdamse haven. Tussen de bananen lag bijna 3600 kilo cocaïne. Het gaat om de grootste vondst tot nu toe dit jaar. De straatwaarde van de drugs wordt op ongeveer 269 miljoen euro geschat. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de cocaïne waarschijnlijk in Ecuador in de container gestopt. De bestemming van de container was een bedrijf in Zeeland, maar het OM zegt dat het bedrijf zelf waarschijnlijk niets te maken heeft met de drugssmokkel. De drugs werden gevonden door het HARC-team, een samenwerkingsverband van de douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het OM in Rotterdam. De lading is inmiddels vernietigd. Vorig jaar werd in totaal bijna 50.000 kilo cocaïne ontdekt in de haven van Rotterdam. Vaak worden de drugs aangetroffen in containers verstopt tussen de lading, zoals fruit. De bedrijven voor wie het fruit bedoeld is, hebben meestal geen weet van de drugssmokkel. Als de containers zijn aangekomen in de haven, komen de zogenoemde ‘uithalers’ in actie. Dit zijn vaak jongeren die tegen betaling de drugs uit de containers halen.

Drugs tussen bloembollen en bananen

Tijdens een controle in de haven van Vlissingen op 24 juni jl., heeft de douane 23 juni 449 kilo cocaïne onderschept. De straatwaarde van deze partij is ruim 33 miljoen euro. De verdovende middelen zaten verstopt in een container geladen met bananen.

De container was bestemd voor een bedrijf in Barendrecht. Het bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken. De douane heeft woensdag 21 juni verdeeld over drie containers in totaal 127 kilo cocaïne aangetroffen in de Rotterdamse haven. De straatwaarde van de coke is zo’n 9,5 miljoen euro. De drugs zaten verstopt in twee containers met bloembollen uit Nieuw-Zeeland die via Panama in Rotterdam waren aangekomen. De drugs is zeer waarschijnlijk in Panama in de container gestopt.

In maart 1082 en 206 kilo drugs onderschept in Rotterdamse haven

Op 12 en 14 maart 2023 heeft de douane twee partijen van respectievelijk 1082 en 206 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. De partij van 1082 kilo werd in een container aangetroffen die vol zat met jute zakken en tassen en was afkomstig uit Colombia. De partij van 206 kilo werd ontdekt in een uit Guatamala afkomstige container met bananen. De container is via Panama naar Rotterdam verscheept.

HARC-team

Het HARC-team heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

 

Bronnen: NOS, agf.nl

More
articles