Jagessar: Spin-off sectoren hebben extra personeel nodig

Staatsolie CEO Annand Jagessar, zegt dat de spin-off sectoren in ons land, extra personeel nodig zullen hebben om in de toeleveringen te kunnen voorzien. Zowel off-shore als onshore zal er behoefte zijn om de leveringen die onontbeerlijk zullen blijken te zijn, vlot en doeltreffend aan te bieden. Zo wijst hij naar de gehouden 3e SEOGS, waar duidelijk te merken was, dat alle hotels en restaurants volgeboekt waren. Tevens meent hij, dat de stand van zaken laat zien, dat de tijdslijn vaststelt, dat de Final Investment Decision (FID) met betrekking tot de investering van Total, grote kans van slagen heeft. Dat wil zeggen dat de finale investeringsbeslissing waarschijnlijk zal slagen, maar als dat toch niet lukt, dan zijn er, volgens Jagessar, back-ups om toch door te gaan. Het is een cruciale fase in mega-energieprojecten, omdat het de laatste fase is waarin wordt beslist, of het project doorgaat of niet.

Met andere woorden, het is de laatste fase waarin wordt bepaald, of de investering in het project voordelig is of niet.

Jagessar noemde de belangstelling van Petronas inzake een eerder gasfonds dat het bedrijf zou willen verkennen.

“Ook wil Petronas volgend jaar olieboringen doen, met name in de drie blokken van het Demerara-plateau, dat noordelijk gelegen is en waar er reeds boorschema’s zijn gemaakt. Zoeken naar olie is net als in een casino”, aldus Jagessar.

Volgens hem leveren de boringen negen keer niets op, maar de tiende keer, ‘’ai fadon bigi’’. Terugkijkend op de summit zegt Jagessar, dat dit jaar iedereen is geïnformeerd. Hij wees erop dat bijvoorbeeld dienstverleners wilden weten, in welke fase we zijn om daarop te kunnen afstemmen. In vergelijking met de voorgaande summits, is hij van mening dat de derde summit een concrete verandering vertoonde, met dien verstande dat Surinaamse bedrijven nu meer gericht zijn op de techniek en moderner georiënteerd zijn. Hij gaf het voorbeeld van de drone surveillance en ICT-systemen. Dit is op de beurs duidelijk te zien geweest, door de concrete houding waarmee Surinaamse bedrijven zich profileerden. Ook wees Jagessar erop, dat de bronnen die in ons land worden geboord, nu volledig voorzien worden van materiaal uit Suriname. ‘’Het bewijs dat onze bedrijven het goed doen’’, aldus Jagessar.

Ook zei hij dat al het materiaal en materieel keurig netjes staan op de haven in Suriname. Volgens hem wordt op- en afgeleverd door Surinaamse bedrijven. Bij boringen van Total, hebben Surinaamse bedrijven ervoor gezorgd, dat er water beschikbaar was bij de activiteiten, maar ook afvalstoffen juist verwerkt werden. “Wan bung sani gi unu sranang man”. aldus Jagessar.

More
articles