Exxons exploratieovereenkomst voor Stabroek-blok verlengd

De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, heeft bevestigd dat de exploratieovereenkomst voor het Stabroek-blok, die aanvankelijk in 2026 zou aflopen, met een jaar is verlengd. Jagdeo bevestigde dat de verlenging bedoeld is om rekening te houden met de uitdagingen waarmee het door ExxonMobil geleide consortium tijdens de covid-pandemie te maken kreeg. Tijdens de J.P. Morgan 2023 Energy, Power & Renewables Conference zei John Hess, Chief Executive Officer van Hess Corporation, dat er lopende gesprekken zijn met de regering.

Hess zei dat de maatregelen in verband met de covid-pandemie van invloed waren op de verplaatsing van arbeiders naar het land en de exploitatie van drie exploratieplatforms. Vanwege deze uitdagingen werden de exploratieboringen tijdelijk stilgelegd. “De overmacht die hen tijdens de covid-periode werd gegeven, verlengt de afstandsbepaling”, zei Jagdeo, die uitlegde dat de verlenging Exxon in staat stelt om de afstand van 20 procent van het Stabroek-blok uit te stellen tot 2027.

De verlenging van de exploratieovereenkomst biedt de mogelijkheid voor voortgezette exploratieactiviteiten en het potentieel voor verdere ontdekkingen. Het Stabroek-blok, gelegen voor de kust van Guyana, is een belangrijk onderzoeksgebied geweest voor ExxonMobil en zijn partners. Sinds de ontdekking van het Liza-veld in 2015, heeft het consortium meer dan 30 commerciële ontdekkingen gedaan, waardoor Guyana een veelbelovend olieproducerend land in de regio is geworden. Het Stabroek-blok wordt beheerd door Exxon, dat een belang van 45 procent heeft. Het wordt ondersteund door Hess (30%) en CNOOC (25%).

 

 

More
articles