De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), heeft de afgelopen week tijdens de 3e Suriname Energy, Oil and Gas Summit & Exhibition (SEOGS 2023), een rondetafelconferentie gehouden met als onderwerp: ‘Koolstofkredietpotentieel in Suriname als voertuig voor duurzame ontwikkeling’. De boeiende discussie die ontstond tussen experts en panelleden, werd geleid door hoofdspreker en veteraan uit de industrie, Rudolf Elias. Hij gaf een verhelderende presentatie waarin hij de nadruk legde op het belang van koolstofkredieten bij het sturen van de duurzame ontwikkelingsagenda van Suriname. Met een schat aan ervaring in het veld, verschafte Elias waardevolle inzichten in het benutten van het koolstofkredietpotentieel van Suriname.
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën was een van de panelleden. De minister benadrukte de noodzaak van een publiek-private aanpak van dit onderwerp met gebruikmaking van beschikbare data. Ook wees hij op het belang van dit initiatief van het bedrijfsleven om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Na de keynote toespraak van Elias, betraden de belangrijkste panelleden het podium, elk met een beknopte pitch van twee minuten over verschillende sectoren en hun potentieel voor het gebruik van koolstofkredieten.
Eblein Frangie belichtte de kansen binnen de banksector, terwijl Arianne de Bye, licht wierp op de landbouwsector (bijdrage van hennep en mangrove aan koolstofkredieten).
Revinh Ramnandanlal ging in op de potentie in de agrosector (circulaire economie) en Jan van Charante ging in op de rol van de toeristische sector (partnership Amazone regio). Gerard den Dekker, vertegenwoordiger van het SDG Platform, vertelde hoe belangrijk duurzame ontwikkelingsdoelen zijn bij het benutten van koolstofkredieten. Daarnaast bood Henk Jhon, een speciale genodigde van Sita, waardevolle inzichten over koolstofkredietstrategieën.
De discussies spitsten zich toe op het immense potentieel dat Suriname heeft bij het aanwenden van koolstofkredieten voor duurzame ontwikkeling. De deelnemers aan de rondetafelconferentie erkenden het belang van samenwerking tussen verschillende sectoren om deze kans ten volle te benutten. De levendige uitwisseling van ideeën en de inzet van de deelnemers toonden de vastberadenheid van Suriname om een leider te worden in duurzame ontwikkeling.
De Suriname Energy, Oil and Gas Summit & Exhibition (SEOGS) is een jaarlijks terugkerend evenement dat industrieleiders, experts en belanghebbenden samenbrengt om de nieuwste trends en vorderingen in de energie-, olie- en gassector te bespreken. SEOGS, gehost door Staatsolie, dient als een platform om samenwerking, kennisdeling en duurzame ontwikkeling binnen de Surinaamse energie-industrie te bevorderen.