Regering zet zich onvoldoende in om mensenhandel tegen te gaan

De regering van Suriname voldoet volgens het Trafficking in Persons Report Suriname 2023, niet volledig aan de minimumnormen voor het uitbannen van mensenhandel, maar levert aanzienlijke inspanningen om dit te doen. De regering heeft blijk gegeven van toenemende inspanningen in vergelijking met de vorige verslagperiode, gezien de impact van de covid-pandemie op haar vermogen om mensenhandel te bestrijden; daarom bleef Suriname op Tier 2. Volgens het rapport heeft de regering geen moeite gedaan om de vraag naar commerciële seksuele handelingen terug te dringen. De overheid heeft zich niet ingespannen om deelname aan internationaal en binnenlands kindersekstoerisme terug te dringen. Op een aantal belangrijke punten voldeed de overheid niet aan de minimumnormen. Autoriteiten identificeerden minder slachtoffers. De regering financierde ook onvoldoende inspanningen om mensenhandel tegen te gaan; trainde rechters onvoldoende; en loste onvoldoende hiaten op in de capaciteit van immigratieambtenaren om buitenlanders die het land binnenkomen te screenen.

Vervolging

De regering heeft de vervolgingsinspanningen iets opgevoerd. Artikel 334 van het Surinaamse Wetboek van Strafrecht, stelt sekshandel en arbeidshandel strafbaar en schrijft straffen voor van maximaal negen jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 Surinaamse dollar (SRD) (USD 3.153) voor misdrijven waarbij een slachtoffer betrokken is van 16 jaar of ouder, en maximaal 12 jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 SRD (USD 3.153) voor degenen waarbij een slachtoffer betrokken is dat jonger is dan 16 jaar.

Deze straffen waren streng genoeg en, met betrekking tot sekshandel, evenredig met die voorgeschreven voor andere ernstige misdrijven, zoals verkrachting.

De politie startte vijftien onderzoeken: twee voor sekshandel, twee voor arbeidshandel en elf voor niet-gespecificeerde vormen van mensenhandel, vergeleken met acht onderzoeken (6 voor sekshandel en 2 voor arbeidshandel) van negentien personen in 2021, en zes onderzoeken (4 voor sekshandel en 2 voor arbeidshandel) in 2020. De regering vervolgde zestien vermoedelijke mensenhandelaars (5 voor sekshandel, 1 voor arbeidshandel en 10 voor lagere aanklachten), vergeleken met de vervolging van zeventien vermoedelijke mensenhandelaars in 2021 en één vermeende sekshandelaar in 2020. De autoriteiten lieten acht vermeende mensenhandelaars vrij, terwijl hun proces in behandeling was; het land had geen borgtochtsysteem.

Rechtbanken veroordeelden drie personen op grond van de mensenhandel-wet en tien personen, waaronder twee politieagenten op grond van andere wetten, vergeleken met geen veroordelingen in 2021 of 2020, en 18 in 2019. Rechtbanken veroordeelden drie mensenhandelaars (2 Surinaamse mannen voor sekshandel en 1 voor arbeidshandel) tot gevangenisstraffen van vier tot zes jaar. De twee politieagenten kregen elk een gevangenisstraf van twaalf maanden en een proeftijd van twee jaar. Rechtbanken spraken ook een politieagent vrij voor medeplichtigheid aan kindersekshandel. De politieagenten die tijdens hun dienst misdrijven pleegden, werden ontslagen. In één zaak waarin een persoon werd vervolgd voor sekshandel, vond een rechter de nationale vrouwelijke verdachte van de VRC schuldig aan de mindere misdaden die geen mensenhandel zijn, namelijk het overtreden van de Vuurwapenwet en drugsbezit, en veroordeelde haar tot gevangenisstraf. De rechter oordeelde dat de aanklager niet had bewezen dat er mensenhandel plaatsvond, omdat de slachtoffers wisten dat ze contracten aangingen met de verdachte om in de commerciële sekssector te werken en bereidwillig hun papieren aan de verdachte overhandigden. Ambtenaren merkten op dat de slachtoffers geen juridische bijstand hadden tijdens het proces, wat mogelijk heeft bijgedragen aan de uitkomst.

TIP

De eenheid Trafficking in Persons (TIP) van de politie, bestaande uit elf agenten, behandelde uitsluitend zaken van mensenhandel en migrantensmokkel. De TIP-eenheid was als enige verantwoordelijk voor en werkte mee aan onderzoeken naar mensenhandel met de immigratiedienst van de militaire politie, de dienst Vreemdelingenzaken, het ministerie van Sociale Zaken en de afdeling Jeugdzaken van de politie. De TIP-eenheid verwees onderzoeken naar mensenhandel door naar de Trafficking in Persons Desk (TIP Desk) van het parket, waarvan de drie leden gespecialiseerd zijn in zaken van mensenhandel, maar zich niet uitsluitend bezighielden met de vervolging van mensenhandel. Waarnemers en ambtenaren merkten op dat de TIP Unit en de TIP Desk goed samenwerkten. Het Hof van Justitie deed uitspraken over mensenhandelzaken die door het Openbaar Ministerie waren aangespannen, maar zijn leden waren niet gespecialiseerd in mensenhandel en beslisten ook over andere zaken dan mensenhandel.

Het Openbaar Ministerie merkte echter op dat in de praktijk één rechter alle mensenhandelzaken en inconsistent veroordeelde mensenhandelaars behandelde volgens de definitie van mensenhandel volgens de wet. Bestaande budgetten van agentschappen werden betaald voor deze voortdurende inspanningen ter bestrijding van mensenhandel, zonder een specifieke of aanvullende toewijzing. De TIP-eenheid en de TIP Desk beschikten niet over voldoende financiële middelen en sommige functionarissen hadden behoefte aan bijscholing op het gebied van onderzoekstechnieken en slachtofferidentificatie. Hoewel de TIP-eenheid verantwoordelijk was voor de strijd tegen mensenhandel in het hele land, was ze afhankelijk van lokale politie-eenheden in het binnenland, waardoor haar doeltreffendheid in die regio’s beperkt was. De TIP-eenheid voerde inspecties uit in mijngebieden in het binnenland; nachtclubs, die na de pandemie heropend zijn; en plekken waar kwetsbare migranten woonden, in samenwerking met de Vreemdelingenpolitie. Hoewel de regering de pandemische beperkingen in maart 2022 ophief, bleef het tekort aan overheidspersoneel aanhouden als gevolg van sporadische covid-infecties. De TIP-eenheid meldde problemen bij het inspecteren van privéwoningen waar commerciële seks plaatsvond, samen met commerciële seks die via sociale media werd geadverteerd.

De regering onderzocht mogelijke misdrijven op het gebied van mensenhandel als onderdeel van een internationale operatie tegen criminele migrantensmokkelnetwerken. De regering ondertekende bilaterale en regionale wetshandhavingsovereenkomsten met Frankrijk (Frans-Guyana), Brazilië en Guyana, waaronder gezamenlijke inspanningen om mensenhandel te bestrijden. In januari 2023 heeft de TIP-eenheid de managers van de buurtpolitie die rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de wijkpolitie, opgeleid op het gebied van slachtofferidentificatie, het verband tussen mensenhandel en criminele organisaties en de ontmanteling van criminele organisaties. De TIP-eenheid leidde ook nieuwe politiecadetten op over definities en identificatie van mensenhandel en de verbanden tussen mensenhandel en andere misdaden.

Bron: 2023 Trafficking in Persons Report: Suriname

 

More
articles