Opgelegde rechtshandelingen Sabaku-project niet meer van kracht

Activiteiten op project worden normaal voortgezet

Minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), heeft tegenover een lokaal medium verklaard, dat met betrekking tot de gronden die zijn uitgegeven in het omstreden Sabaku-project, moest er conform de instructie van president Chandrikapersad Santokhi, uiterlijk 28 februari 2023 duidelijkheid worden verstrekt over deze kwestie. Vorswijk heeft aangegeven dat we vier maanden verder zijn en de door de president opgelegde schorsing voor het plegen van rechtshandelingen op deze percelen, niet meer van kracht is. Ondanks de ophef en felle kritiek die was ontstaan over de gronduitgifte aan onder anderen vooraanstaande politici van de coalitie, schijnt er geen verandering te zijn gekomen.

“In dat besluit werd  aangegeven, dat het ongeveer voor zes maanden on hold was gezet. Daarna is het verlengd met nog een maand. En ik heb geen andere brief meer gekregen dat het weer verlengd is”, aldus Vorswijk.

Gezien de president geen verdere instructies heeft gegeven, is Vorswijk van mening,  dat de belanghebbenden in het gebied, normaal hun activiteiten mogen voortzetten.

Het Sabaku-project is gekocht door de staat via Staatsolie die dividend hiervoor heeft afgetrokken. De percelen zijn toen in recordtempo verdeeld door het ministerie van GBB, dat voor heel wat commotie heeft gezorgd. ABOP-parlementariër Edgar Sampie en zonen van VHP-parlementariër Mahinder Jogi, kregen percelen toegewezen in het Sabaku-project.

ABOP-fractieleider Obed Kanapé, kreeg  zelfs twee percelen toegewezen en beweerde dat hij niets verkeerd heeft gedaan. In april beweerde hij echter één van deze percelen vrijwillig terug te hebben gegeven. Het Sabaku-project ging van start in 2019 en werd aangekondigd door ex- president Desi Bouterse. De toewijzing van de percelen leidde in juni 2022 tot onenigheid tijdens de regering Santokhi.

More
articles