Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, doet een beroep op de samenleving om broedplaatsen waar de denguemuskiet haar eitjes kan leggen, op te ruimen. ‘’Je omgeving netjes houden is heel belangrijk vooral in deze regentijd, het kan helpen voorkomen dat veel meer mensen ziek worden. Sinds twee weken is er een toename te zien van denguegevallen binnen de regio’’, zegt Ramadhin. Hij heeft aangegeven dat huisartsen verplicht zijn om alle denguegevallen te rapporteren aan het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). De bewindsman heeft opgemerkt dat de meldingen niet optimaal binnenkomen en niet eenieder zich houdt aan de meldingsplicht. Op basis van gegevens die doorgestuurd zijn, blijkt dat de laatste twee weken meer mensen met dengue behandeld zijn door artsen. Daarom wordt de preventie opgevoerd.
De gegevens zijn namelijk nodig om een beeld te kunnen vormen van welke gebieden meer te kampen hebben met dengue- gevallen en waar de zogenaamde ‘hot spots’ zijn, zodat die tijdig door het BOG aangepakt kunnen worden. In die buurten zal er worden gespoten om verspreiding zoveel mogelijk in te dammen.
‘’Dengue moet niet worden onderschat’’, benadrukte Ramadhin. Er zijn vier typen dengue en bepaalde geven veel meer klachten en complicaties. Dengue kan ook dodelijk zijn, daarom is het verstandig bij ernstige gevallen de huisarts gelijk te raadplegen. Het slapen onder een klamboe en zich insmeren met repellent zijn eveneens belangrijk voor de preventieve werking. Naar verwachting moet er deze week aangegeven worden, hoeveel denguebesmettingen er zijn. Het ministerie van Volksgezondheid zal dit samen met andere belanghebbenden in de gaten houden. Het is de bedoeling dat er binnenkort in de media voorlichtingsprogramma’s over dengue zullen verschijnen.