IDB stelt USD 14,5 miljoen beschikbaar voor uitbreiding Kuldipsingh haven

IDB Invest sloot een zakelijke lening van maximaal USD 14,5 miljoen met Kuldipsingh Port (KPF), eigenaar en exploitant van de belangrijkste particuliere vrachthaven in Suriname, om de kosten van civiele en bouwwerkzaamheden voor de uitbreiding van de haven te financieren.

Het project zal naar verwachting aanzienlijke investeringen stimuleren en de groeivooruitzichten van Suriname in de komende jaren ondersteunen. De transactie ondersteunt de uitbreiding en modernisering van de faciliteiten van KPF met de modernisering van de verouderde haveninfrastructuur en de capaciteitsvergroting in het Paramaribo-gebied, waar het meeste internationale handelsgerelateerde verkeer plaatsvindt.

Uitbreiding

Het doel van de lening is voornamelijk de uitbreiding van de kade en steiger en de aankoop van drie percelen aangrenzend land aan het bestaande eigendom van KPF. Dit vergroot de capaciteit van KPF om stukgoed te behandelen en om meer schepen tegelijkertijd te bedienen. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat het verkeer tegen 2030 met 75 procent zal toenemen tot 480.000 ton, van ongeveer 275.000 ton in 2020. De rest van het uitbreidingsproject dat door het bedrijf wordt gefinancierd, is de bouw van een extra magazijn en kantoor. Ze zullen ook extra materieel aanschaffen, waaronder kranen, vrachtwagens en ander hijsmateriaal. Deze transactie is in lijn met de inspanningen van IDB Invest om Suriname te ondersteunen bij het verbeteren van de diversificatie in de reële sector van de economie door bedrijven uit de particuliere sector verbeterde havenfaciliteiten te bieden, die nodig zullen zijn om meer vracht van en naar het land te verwerken.

IDB Invest zal technische assistentie verlenen om KPF te helpen bij het opzetten van een milieu- en sociaal beheersysteem om verbeteringen aan te brengen in hun praktijken op het gebied van milieu, gezondheid en veiligheid, arbeid en andere sociale praktijken en om haar actieplan voor corporate governance uit te voeren.

Deze deal zal naar verwachting bijdragen aan drie duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de Verenigde Naties: decent work en economische groei (SDG 8), industrie, innovatie en infrastructuur (SDG 9) en partnerschap voor de doelen (SDG 17).

Over IDB Invest

IDB Invest, een lid van de Inter-American Development Bank Group, is een multilaterale ontwikkelingsbank die zich inzet voor het bevorderen van de economische ontwikkeling van haar lidstaten in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied via de particuliere sector. IDB Invest financiert duurzame bedrijven en projecten om financiële resultaten te behalen en de economische, sociale en ecologische ontwikkeling in de regio te maximaliseren. Met een portefeuille van USD 16,33 miljard aan beheerd vermogen en 394 klanten in 25 landen, biedt IDB Invest innovatieve financiële oplossingen en adviesdiensten die voldoen aan de behoeften van haar klanten in verschillende sectoren.

Over de haven van Kuldipsingh

Kuldipsingh Port Facility N.V. (KPF) is een particuliere multifunctionele haven in Suriname die voornamelijk stukgoed overslaat, bestaande uit onder andere bouwmachines, fabricagematerialen en hout. KPF is eigendom van de Kuldipsingh Group, een Surinaams conglomeraat dat een breed scala aan bedrijven exploiteert, waaronder civiele techniek en constructie, transport en verhuur van zwaar materieel, productie van stortklaar beton en onderdelen van voorgespannen beton, evenals de exploitatie van diverse detailhandel winkels die producten verkopen die onder meer in de bouw- en constructiesector worden gebruikt.

More
articles