Op veel asfaltwegen in onze hoofdstad en daarbuiten zijn ze te vinden, met de omvang van een betontegel, en soms wel twee naast elkaar. Maar waarom dat met de weg? Als verkeersdeelnemer komen we ze vast wel eens tegen op straat: een gruwelijke diepe krater in het wegdek, die later weer op amateurische wijze opgevuld wordt. Er zijn weinig of geen kuilen die opgevuld zijn, of markeringen die een gevaarlijk gat aangeven in het wegdek. Maar wat dan wel?
Intussen is het alweer 12 jaar geleden dat er sprake was van regelmatig onderhoud van de wegen. Na het vertrek van de regering Venetiaan is nog even door de nieuwe beleidmakers geprobeerd ermee door te gaan. Echter liet de betaling maar op zich wachten dus ook het onderhoud van de wegen.
Onlangs heeft minister Riad Nurmohamed nog een beroep gedaan op weggebruikers extra te letten op de enorme gaten in het wegdek.
Eigenlijk gaat het om scheurtjes in het asfalt die met de tijd groter zijn geworden. Door regenbuien wordt het bindmiddel in het asfalt brozer en ontstaan er gaten.
Waarschijnlijk gaat het asfalt door de steeds veranderende temperatuur uitzetten. Hierdoor raken delen los in het wegdek en ontstaan de enorme kraters. Als de infrastructuur van ons land ook beter wordt bedacht op de begroting van Openbare Werken dan kunnen de automobilisten ook wat minder bijkomende kosten hebben aan de schade veroorzaakt aan hun voertuigen door gaten in het wegdek.