Amoksi reageerde niet om politieofficieren, ambtenaren en betrokkenen te beschermen

Kenneth Amoksi, minister van Justitie en Politie, heeft gisteren voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers gezegd, dat hij niet bewust de pers heeft willen ontwijken, maar dat zijn keus een ingeving was, de veiligheid van de politieofficieren, politieambtenaren en betrokkenen, te garanderen. Ook heeft hij uit veiligheidsoverwegingen er niet voor gekozen een persconferentie te beleggen over de uitzetting van de activiste Regita ‘Asawini’ Edenburg. Volgens de bewindsman heeft hij reeds een rapport inzake zijn handelingen aangeleverd aan de president, die zich zal laten adviseren door een staatsadvocaat. Hiervoor vroeg de president respijt van twee weken. Een andere reden waarom hij ook niet naar buiten is getreden, is om een lopende rechtszaak waarbij de minister zelf aanwezig diende te zijn. Nadat er een bericht in de media was verschenen en de staatsadvocaat daarop had gereageerd, vond hij dat de gemeenschap voldoende over de kwestie was geïnformeerd. ‘’Daarom heeft hij ervoor gekozen, niet verder met de pers te communiceren’’, aldus Amoksi. De minister stelde dat hij bij de uitzetting van Edenburg, volgens de juiste procedures heeft gehandeld. Hij benadrukte dat alle vereiste stappen werden gevolgd en de betrokken instanties, zoals het Openbaar Ministerie, de Vreemdelingenpolitie en het ministerie van Justitie en Politie, op de hoogte waren. Daarnaast werden ook andere betrokken partijen geraadpleegd.

Noot van De West: Volgens de Neder-landse ambassadeur werd de Neder-landse ambassade niet op de hoogte gesteld van de aanhouding en uitzetting van Edenburg.

Edenburg bezit de Nederlandse nationaliteit en dus had de minister contact moeten maken met de Nederlandse ambassade en dat is in eerste instantie niet gebeurd.

More
articles