President Chandrikapersad Santokhi heeft gisteren tijdens de openbare vergadering in het parlement, informatie verschaft over de eventuele komst van Mennonieten naar Suriname. De komst van deze groep kan volgens het staatshoofd worden gezien in de agrarische sfeer. Santokhi voerde aan, dat de komst van de Mennonieten te maken heeft met investeringen in de agrarische sector hier. ‘’Vanwege het ministerie van Buitenlandse Zaken is er een verzoek gedaan een groep Mennonieten naar Suriname te laten komen, om zich hier in te zetten in de agrarische sector‘’, aldus Santokhi.
Het staatshoofd verduidelijkte dat regering van plan is de agrarische sector in Suriname een boost te geven. In dat kader wordt het verzoek van een lokale agrarische ondernemer om Mennonieten toe te laten in Suriname, bekeken. Volgens het staatshoofd wil de groep zich voornamelijk inzetten om de agrarische productie in ons land een ‘boost’ te geven. Santokhi zegt dat de regering in dat kader enkele discussies heeft gevoerd. Uit deze discussie is voortgevloeid, dat er een pilot project uitgevoerd zal worden. Dit houdt in dat de regering toestemming heeft gegeven voor de vestiging van 50 Menno-nieten-gezinnen in Suriname.
Deze gezinnen moeten wel eerst voldoen aan alle eisen, die gesteld worden voor vreemdelingen. Santokhi verduidelijkte dat er tot nog toe geen officiële verzoeken zijn ontvangen van personen om naar Suriname te komen. ‘’Ook zijn er geen verzoeken voor de aanvraag en of verkoop van gronden aan deze groep‘’, benadrukte het staatshoofd. De kwestie van de Mennonieten kan volgens Santokhi gezien worden als een investering in Suriname. Santokhi: ‘’We willen zaken niet geïsoleerd bespreken, maar in een breed verband. We willen nagaan, wat de issues zijn en die goed bespreken en aanpakken. Na enkele maanden van beraadslagingen is in de regeringsraadvergadering besloten, een pilot te doen en het te beperken tot maximaal 50 families. De staat heeft ook besloten, geen grond beschikbaar te stellen of verkopen aan deze groep. Indien deze personen ook zelf grond gaan zoeken, mogen die niet liggen in gebieden van in stamverband of levende personen en of in de omgeving van Inheemsen.‘’ Santokhi verduidelijkte ook, dat deze personen geen grond mogen zoeken in gebied waar de jurisdictie van de de grondenrechten heerst. ‘’Op dit moment hebben we nog geen aanvraag, dat de groep naar Suriname komt. Want er is met de regering afgesproken, dat de Mennonieten voor aankomst in Suriname een lijst met namen opsturen, die vervolgens onder screening gaat. Maar het gaat tot nu toe slechts om voornemens, en als ze toch komen, is het op basis van gemaakte afspraken‘’, aldus Santokhi. Het staatshoofd voerde voorts aan, dat de staat geen projecten zal uitvoeren die voor spanningen in de samenleving zullen zorgen. De communicatie over dit project zal volgens Santokhi opgevoerd worden, zodat spanningen voorkomen zullen worden. Om de spanningen te voorkomen, moet het project volgens Santokhi goed gecoördineerd worden. In dat kader zal er in de regeringsraad een clusterteam be-noemd worden. Dit team zal het pilot project verder monitoren en begeleiden. Er moet ook een gedegen communicatie plaatsvinden. De regering zal geen project uitvoeren dat voor spanningen zal zorgen, daarom is het volgens de president nodig om de zaak goed te coördineren.