Aanvullen van de veestapel, LVV laat op zich wachten

Suriname bezit volgens betrouwbare informatie, voldoende land ten behoeve van veeteelt, echter is er een tekort aan vee. De veterinaire afdeling van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) die verantwoordelijk is voor de regelgeving van met name de veestapel van in ons land, bevestigt het voorgaande. Uit gegevens verzameld van de veterinaire afdeling met betrekking tot de veestapel en de aankoop van runderen, is gebleken, dat de voornaamste doelstelling van de veesector is, het voorzien in de binnenlandse vraag naar veeteeltproducten. Evenwel baart thans de lokale afzet grote zorgen en bestaat al enige tijd, volgens het ministerie van LVV, de behoefte de veestapel aan te vullen. Het hoofd van de veterinaire afdeling, Faizel Wilnis, was niet bereikbaar voor commentaar, maar door tussenkomst van de directeur van LVV, werd duidelijk dat minister Sewdien van LVV nog geen besluit heeft genomen de beloofde koeien uit Brazilië te laten overkomen. Naast dit besluit is ook bekend, dat het transport van de dieren een degelijke voorbereiding behoeft, alvorens ze in Suriname kunnen worden binnengehaald.

Zonder in het bezit te zijn van een veterinaire vergunning, is de invoer en doorvoer van dieren, producten van dierlijke oorsprong, diervoeder, diergeneesmiddelen en bepaalde gebruikte diergerelateerde voorwerpen naar Suriname verboden.

De veterinaire vergunning voor de invoer of doorvoer wordt aangevraagd door middel van het indienen van een correct en volledig ingevuld aanvraagformulier en de bijbehorende documenten bij het secretariaat van het onderdirectoraat Veeteelt van LVV.

De vergunning wordt verleend zodra er door de daartoe verantwoordelijke diensten is vastgesteld dat de invoer of doorvoer, geen gevaar zal vormen voor de gezondheid van mens en dier in Suriname.

 

More
articles