SLM Airbus krijgt certificering, zal dit weekend vliegen

Om te kunnen vliegen op de Mid-Atlantische route, was de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) afwachtende om de Airbus A340-300 onder Part- Third Country Operator (TCO) te laten opereren. Uit zeer betrouwbare bron vernemen wij, dat de European Union Aviation Safety Agency (EASA) de TCO van de Airbus A340-300 al heeft goedgekeurd en dat het vliegtuig dit weekend haar eerste vlucht mag uitvoeren. Het was allang de bedoeling van de SLM om de Airbus A340-300 onder Part-TCO te exploiteren, de toevoeging van deze vloot werd onderworpen aan de EASA-beoordeling, bij het verwerken van de aanvraag van de operator voor een wijziging van de TCO-specificaties.

De Airbus A-340-300 van de SLM is deze week vertrokken richting België. Dit kon de redactie afleiden van een flightradar-systeem waar het SLM-vliegtuig met het nummer PY 3002 met de bestemming Brussels stond geregistreerd.  De afdeling Public Relations van de SLM liet in een communiqué weten, dat de Airbus A340-300 woensdagochtend omstreeks half zeven (06.30u) is vertrokken naar Brussel voor de A-check.

“De A-check is een reguliere maintenance check (kleine technische onderhoudsinspectie) die zal worden uitgevoerd door het gerenommeerd bedrijf Sabena Aerospace Engineering.

Dit bedrijf zal de reguliere onderhoudsinspecties voor Surinam Airways in Amsterdam uitvoeren. Deze A-check die donderdag aanstaande van start gaat, duurt twee dagen en zal zaterdag 10 juni 2023 zijn afgerond. Hierna zal in afwachting van de afronding van het EASA TCO approval proces, dat vooralsnog vlot verloopt, de A340 in Amsterdam worden gepositioneerd. Na ontvangst van deze approval zal het vliegtuig commercieel worden ingezet”, aldus de SLM onlangs in een communiqué.

TCO-specificaties

Enkele weken geleden stelde de EASA in een rapport vast, dat in het kader van het schijnbare gebrek aan bewijs van een recente audit van CASAS, de bevindingen van het interne kwaliteitsborgingsbeheer moeten worden afgesloten voordat de TCO-machtiging kan worden hersteld. Volgens de EASA was het doel van dit rapport om te beoordelen of de SLM voldoet aan de toepasselijke vereisten in Part-TCO.  Zolang deze TCO niet in orde was voor de Airbus van de SLM, zou naar verluidt, de kist niet ingezet kunnen worden op de daarvoor bestemde route.

More
articles