Hooggeschoolde ambtenaren lopen over naar particuliere sector

Hooggeschoolde ambtenaren vertrekken al enige tijd bij de overheid om in de particuliere sector te werken, omdat ze daar beter kunnen verdienen. Bij de overheid leefde jaren achtereen de idee dat er betere sociale voorzieningen zijn en de rechten en plichten van de ambtenaar meer zekerheid boden dan in de particuliere sector.   Echter schijnen ambtenaren nu op een specifiek vakgebied binnen de overheid, eerder te vertrekken naar een particulier bedrijf. Hoewel C-47-voorzitter Robby Berenstein dat toegeeft, stelt hij ook dat er eigenlijk onderzoek hiernaar moet worden gedaan. Vandaar dat hij er ook aan toevoegt, dat de specialisten die vertrekken uit overheidsdienst dat al jaren doen. Volgens hem is de reden daartoe, de veel betere salarissen die particulieren betalen aan kader in vergelijking met de overheid. Hij wijst erop dat een pas afgestudeerde universiteitsstudent met een beginsalaris van 200 US-dollars aanvangt.  Berenstein verwijst naar zaken die binnen een afgesproken periode opgelost zouden kunnen worden. Zo noemt hij de Public Sector Reform (PSR), die volgens hem al jaren bestaat.

Vorig jaar is bijvoorbeeld het ministerie van Binnenlandse Zaken gestart met twee hoofdactiviteiten, die voortvloeien uit het PSR-programma, te weten het openen van het venster voor de ambtenaren, die de dienst vrijwillig willen verlaten en de verplichte Landsdienaren Registratie (LDR). Het doel hiervan is de overheid te herstructureren. Volgens Berenstein is dit het model om het overheidspersoneel af te slanken, tevens er een vlot en doeltreffend apparaat van te maken.

Waardoor de beloning van het personeel ook beter moet worden. Hij meent dat de herstructurering elk moment zou moeten plaatsvinden, maar de overheid zou kunnen stellen, dat veel mensen er last van zouden kunnen hebben, of vanwege de verkiezingen die binnen niet al te lange tijd, moeten plaatsvinden. Op de vraag waarom C-47 niet meehelpt bij de uitvoering van de PSR, geeft Berenstein te kennen, dat zijn vakorganisatie zich richt op de particuliere sector. Evenwel is de organisatie ook deel van de Sociaal Economische Raad (SER), maar Berenstein zegt dat de SER momenteel niet functioneert.

Volgens hem houdt de politiek de oplossing van de herstructurering van het overheidsapparaat tegen. Hierbij noemt hij de periode van de verkiezingen waarbij stemgerechtigden werk wordt aangeboden om zo stemmen te vergaren. Waar hij optimistisch over is, zijn de opvallende prestaties en de kwaliteit in de particuliere sector, met de komst van de Suriname National Training Authority (SNTA), geleid door directeur Eudrice Madhar.

Berenstein maakt duidelijk dat personen die in aanmerking willen komen voor een betrekking in de particuliere sector, worden begeleid door de SNTA.

Berenstein meent dat vooral hooggeplaatste ex-ambtenaren door de voorbereidende en begeleidende training, succesvol zich kunnen aanpassen in de particuliere bedrijven. Onze redactie heeft geen contact kunnen krijgen met SNTA-directeur Madhar.

More
articles