CARICOM-regeringsleiders bezorgd over toename illegale wapens uit VS

CARICOM-regeringsleiders verwelkomden de ontmoeting tussen de staatshoofden en regeringsleiders van het Caribisch gebied en de vicepresident van de Verenigde Staten, Kamala Harris. De regeringsleiders merkten op, dat de Caricom een nuttig platform biedt voor productieve discussies en dat de landen een langdurige relatie hebben die wordt gekenmerkt door samenwerking over veel kwesties van wederzijds belang, waaronder handel en investeringen, veiligheid, gezondheid, energie, rampenbeheer en klimaatverandering.

De regeringsleiders namen nota van de inspanningen van het Action Committee on Food and Nutrition Security, dat zich inzet voor voedselzekerheid. Benadrukt werd dat voedselzekerheid prioriteit moet blijven krijgen als onderdeel van de versterkte samenwerking tussen de Caraïben en de VS. Ook benadrukten de regeringsleiders dat de reeds gedane toezeggingen moeten worden nagekomen en dat de twee partijen aanvullende manieren moeten onderzoeken om de uitdaging – voedselzekerheid voor eenieder – die de regio en de wereldwijde gemeenschap treft, aan te gaan.

Misdaden in de regio tegengaan

Verder waren de Caricom-regeringsleiders ingenomen met de aankondiging van meer middelen om te reageren op de handel in vuurwapens en wa-penmisdrijven.

Ze spraken hun ernstige bezorgdheid uit over de aanhoudende toename van de illegale export van wapens uit de VS, die aanzienlijk bijdraagt ​​aan misdaad en geweld in de regio en de veiligheid en democratie in gevaar brengt.

De regeringsleiders riepen de VS op de inspanningen te ondersteunen om poreuze grenzen beter te beheren en inlichtingen te delen om de toenemende destabilisatie als gevolg van de verspreiding van vuurwapens en aanverwante misdaden in de regio, tegen te gaan.

Situatie Haïti

Met betrekking tot de situatie in Haïti, stelden de regeringsleiders dat sociale en economische ontwikkeling cruciaal is voor de toekomstige stabiliteit van het land. Aangehaald werd het lopende CARICOM Good Offices Process, en de benoeming van een Eminent Persons Group (EPG), om tijdens besprekingen met Haïtiaanse belanghebbenden te bemiddelen.

De Caribische leiders benadrukten het belang van hervorming van het mondiale financiële systeem om korte termijn liquiditeit te mobiliseren voor crisis respons en langtermijnfinanciering voor duurzame ontwikkeling, zoals voorgesteld in het kader van het Bridgetown-initiatief. De leiders erkende ook de vooruitgang die geboekt is door het invoeren van clausules die gebruikt kunnen worden bij klimaatrampen, en merkten op dat steun nodig is om wereldwijd collectieve goederen te financieren die gericht zijn op het verminderen van de kwetsbaarheid van Caribische landen. De leiders erkenden dat om de uitdaging van energiezekerheid aan te gaan, er een evenwichtige aanpak nodig is om de koolwaterstofbronnen in de regio te ontwikkelen en het potentieel voor hernieuwbare energie te maximaliseren. Ze waren het erover eens dat het Caribisch-VS-engagement gebieden moet blijven onderzoeken voor diepere samenwerking waar er kansen zijn.

Relatie met de VS

In de context van de bilaterale relatie met de VS, drongen de regeringsleiders aan op het opheffen van de sancties tegen Venezuela, zodat landen in de regio van het PetroCaribe-initiatief en de exploitatie van grensoverschrijdende aardgasvelden tussen Trinidad en Tobago en Venezuela, kunnen profiteren. De leiders herhaalden ook de consequente oproep van de Caricom om de sancties tegen Cuba op te heffen. Zowel de Caricom-regeringsleiders als de VS, stelden dat tijdens de bijeenkomst kwesties zijn besproken die van cruciaal belang zijn voor de huidige en de toekomstige welvaart en veiligheid van de regio. Een voortdurende dialoog en gecoördineerde actie zijn, aldus de regeringsleiders, nodig om de gestelde doelen – voedselzekerheid, welvaart en veiligheid – te bereiken.

More
articles