Olieprijzen stijgen naarmate invoer van ruwe olie in China stijgt

De olieprijzen stegen woensdag vroeg, nadat uit Chinese gegevens bleek dat de invoer van ruwe olie in ‘s werelds grootste olie-importeur in mei een sprong maakte, herstellende van een zwak april. Woensdag om 8.13 uur EDT, voorafgaand aan het wekelijkse inventarisrapport van de EIA, stegen de prijzen van WTI Crude met 0,99% tot USD 72,45. De internationale benchmark, Brent Crude, werd verhandeld op USD 76,98, een stijging van 0,94% op de dag.

Na een inzinking op dinsdag, herstelden de olieprijzen een deel van de verliezen op woensdag, aangezien uit Chinese gegevens bleek dat de invoer van ruwe olie in mei steeg met 12,2% op jaarbasis en met 17,4% in vergelijking met april. China importeerde in mei in totaal 12,11 miljoen vaten ruwe olie per dag (bpd), zo bleek uit gegevens van de General Administration of Customs, toen raffinaderijen terugkeerden van onderhoud en overgingen op het aanleggen van voorraden ruwe olie.

De opbouw van voorraden ruwe olie heeft de invoer van ruwe olie en de vraag ondersteund, ondanks de gemengde macro-economische gegevens die de afgelopen weken uit China kwamen. “De vertraging van de vraag vanuit China is de laatste tijd een grote zorg geweest voor de markt voor ruwe olie, en een herstel van de olie-import zal de oliemarkt waarschijnlijk enige troost bieden”, zeiden ING-strategen Warren Patterson en Ewa Manthey woensdag.

“Een hogere bezettingsgraad van raffinaderijen heeft ook geleid tot een groter aanbod van geraffineerde producten op de Chinese markt, waarbij China vorige maand weer een netto-exporteur van geraffineerde producten werd.”

De olieprijzen herstelden zich vroeg op woensdag, geholpen door de hogere Chinese invoer van ruwe olie en de markt die de focus verlegde van macro-economische zorgen naar een dreigend aanbodtekort in de tweede helft van het jaar. Op dinsdag hebben de zorgen over de economie alle door de Saoedische besparingen veroorzaakte winsten van maandag uitgewist. De Saudische verlaging met 1 miljoen vaten per dag, heeft de olieprijzen tot nu toe niet op een zinvolle manier beïnvloed. Bovendien woog dinsdag ook een bearish industrierapport over voorraden van het American Petroleum Institute (API) op de prijzen. Hoewel de API een ruwe inventarisatie rapporteerde, ontdekte het ook dat de voorraden benzine en destillaat toenamen.

More
articles