MCP krijgt niet langer subsidie voor melk

In reactie op een aankondiging van de Melk Centrale Paramaribo (MCP) inzake de subsidieregeling, zegt de voorzitter van de Vereniging van Melkboeren, Edmund Blufpand, dat de prijsbepaling van koemelk voor de boeren, al jaren een ernstig probleem vormt. Hij meent dat volgens de Melkwet die door de overheid is bepaald, echter de kostprijsverhogende omstandigheden, de melkboeren niet het recht op compensatie, wordt toegekend. Zodra de koers stijgt, loopt de prijs van melk achter op de kosten. ‘’Prijzen van alle inputs zijn op basis van de huidige koers en worden bij elke koersontwikkeling bijgesteld’’, aldus Blufpand.

‘’De opkoopprijs van melk wordt slechts aangepast na vele brieven en verzoekschriften aan de beleidsmakers, en na goedkeuring door de Raad van Ministers’’, legt de voorzitter uit. Voorts wijst hij erop, dat het meestal zo lang duurt, dat intussen de verhoogde prijs ook alweer achterhaald is. ‘’Vandaar dat wij er voorstander van zijn, dat het gedeelte van de prijsbepaling uit de oude Melkwet, wordt geschrapt. Dan kan de melkprijs net zoals de prijs van andere levensmiddelen steeds bijgesteld worden aan de koers’’, zegt Blufpand.

De minister heeft in het parlement aangegeven, dat er een voorstel komt voor wijziging van de Melkwet, maar oppositiepartijen hebben al aangegeven, niet te zullen meewerken aan de goedkeuring. En voor een wijziging van de Melkwet is tweederdemeerderheid nodig.

“Dus vrees ik dat dit niet gauw zal worden gerealiseerd”, aldus Blufpand. Tevens gaat hij ook in op een voorstel dat gedaan is aan de LVV-minister Sewdien. Volgens Blufpand heeft de vereniging intussen het verzoek gedaan, alvast de prijs aan te passen, om te voorkomen, dat nog meer melkveebedrijven hun deuren sluiten. Maar ook binnen de Raad van Ministers schijnt een prijsaanpassing op veel tegenstand te stuiten. De Melkcentrale is de enige melkverwerker die lokale melk opkoopt en verwerkt. ‘’Alle andere bedrijven werken uitsluitend met melkpoeder’’, aldus Blufpand. Blufpand vindt dat die bedrijven zich ook niet houden aan de vastgestelde consumentenprijs.  “De ene omzeilt de vastgestelde prijs, door de melk in een andere verpakking te doen; de andere is in een rechtszaak met de staat verwikkeld, en houdt zich ook niet aan de prijs”, zegt Blufpand.

“Alleen MCP verkoopt een liter volle melk in plastiek verpakking voor de vastgestelde prijs, terwijl zij probeert met aanpassing van prijzen van de bijproducten, waarvoor geen prijsbepaling is vastgesteld in de wet, zoals Sucamel en yoghurt, de meerkosten te compenseren, en blijft gehandhaafd door de overheid. Deze bepaling maakt dat de boer die mogelijkheid niet kan gebruiken, of zou zelf aan melkverwerking moeten gaan doen. Bij de huidige grootte van de bedrijven, is dat haast onmogelijk of het zou in coöperatiefverband moeten gebeuren’’, zegt Blufpand.  “Wij zijn echter van mening, dat de Melkcentrale in principe die functie heeft. Het bedrijf is destijds speciaal opgericht de melk van de boeren te verwerken en zaken te reguleren, onder meer door de melkkeuring. Er was zelfs sprake van dat er aandelen zouden worden verkocht aan de melkboeren waardoor ze mede-eigenaar zouden worden van MCP”, aldus Blufpand. De Vereniging van Melk-boeren is van mening dat melkpoeder al heel lang wordt gebruikt, ook door MCP. Er wordt verder gezegd, dat de hoeveelheid lokaal geproduceerde melk zodanig is afgenomen, dat bij het overgrote deel melkpoeder wordt gebruikt. “Maar bij de huidige verkoopprijs van melk voor SRD 27,50 per liter, komt de melkverwerker van melkpoeder ook niet uit. Vandaar dat de andere verwerkers, die prijs allang niet meer hanteren”, meent de vereniging. “En MCP probeert dus met de zogenaamde bijproducten de verliezen van volle melk, te compenseren”, aldus Blufpand.

More
articles