EZ besteedt wederom aandacht aan etikettering

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), heeft in samenwerking met het Surinaams Standaarden Bureau (SSB), een infosessie gehouden. Suraksha Hirasingh, waarnemend directeur van Economische Zaken en Seraphine Lila, Head of Conformity Assasement and Compliance van SSB, hebben een presentatie gehouden over etikettering. Importeurs en andere belanghebbenden namen deel aan de sessie die op 1 juni gehouden is.

SSB is belast met het ontwikkelen en controleren van het gebruik van standaarden die worden ontwikkeld voor de gezondheid en veiligheid van mens, dier en milieu. In het kader hiervan zijn ondernemers geïnformeerd over de vereisten van etikettering. Ook is het doel van de sessie om importeurs aan te geven dat SSB per 01 juni 2023, wederom zal beginnen met het actief toezicht houden op de naleving van het technisch voorschrift. Sinds 2014 zijn er wettelijke verplichtingen waaraan etiketten van voorverpakte goederen moeten voldoen in Suriname. De verplichtingen zullen de producent helpen om het product beter te presenteren, meer klanten aan te trekken en internationale markten te betreden.

Het technisch voorschrift S.B 14 februari 2014 no. 303 Algemene vereisten voor het etiketteren van voorverpakte goederen (SSB 003:2013), heeft als doel het beschermen van consumenten door het vaststellen van de vereisten voor etikettering en de wijze waarop over deze producten aan gebruikers/consumenten informatie mag worden verstrekt; de rechtszekerheid voor het bedrijfsleven te verhogen en de juiste toepassing van de internationale standaarden te vergemakkelijken. Lila heeft tijdens de presentatie gesproken over het technisch voorschrift, achtergrondinformatie, normen en standaarden, algemene vereisten en de sancties.

Een van de taken van het ministerie van EZ is om zowel de consument als de producent te beschermen. Waarnemend directeur Hirasingh heeft burgers opgeroepen om goed na te gaan welke producten zij aanschaffen en drukt de importeurs op het hart om duidelijk aan te geven, wat de inhoud is van het product. ‘’Door middel van deze wettelijke verplichting wordt de samenleving beschermd’’, aldus Hirasingh.

More
articles