Amoksi op de vingers getikt in kwestie Asawini

De advocaten van de activiste Asawini Edenburg, hebben gisteren een kort geding aanhangig gemaakt tegen de staat om de uitzetting van hun cliënt te verhinderen. Rechter Rewita Chatterpal heeft tijdens de zitting, die niet openbaar was, minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie ontboden. De rechter vroeg Amoksi waarom hij voor deze manier van uitzetting heeft gekozen. De bewindsman zei dat hij dat heeft besloten wegens logistieke redenen. De rechter maakte hieromtrent een opmerking dat dit een langere weg betreft, hetgeen ook werd toegegeven door de minister. De bewindsman beloofde Asawini onmiddellijk terug te halen naar Suriname en de juiste procedure in te zetten voor haar deportatie. De rechter besloot de zitting te schorsen, totdat de procedure is uitgevoerd.

De Nederlandse ambassade is niet te spreken over de manier waarop is omgegaan met deze kwestie. Volgens de ambassade moet  worden  vastgesteld of de activiste daadwerkelijk een Nederlands staatsburger is. In dat geval dient de ambassade officieel op de hoogte gesteld te worden, wanneer een staatsburger in bewaring is genomen door de justitie.

Inmiddels heeft de Militaire Politie een verzoek gericht aan de Nederlandse ambassade voor reisdocumenten van Edenburg, zodat zij het land kan worden uitgezet. De ambassade kan die echter niet verschaffen, omdat het – geldt dat in alle gevallen waarbij een Nederlandse staatsburger uitgezet moet worden – eerst een persoon toegang moet hebben tot Edenburg. Of ze via Zanderij zal worden uitgezet, is niet bekend.

De activiste werd door de Surinaamse politie opgepakt, nadat tegen haar aangifte was gedaan voor diefstal. De tenlastelegging werd later ingetrokken. Wel is gebleken dat de verblijfsvergunning van Edenburg al enige tijd is ingetrokken. Op grond daarvan bleef ze in bewaring en werd met voortvarendheid gewerkt aan haar deportatie. Volgens de politie zorgde ze voor opruiing.

 

 

More
articles