Strafzaak tegen Bordo en Keppie gaat volgende week weer voor

Op 7 juni 2023 zullen de zaken van de verdachten J. Martinus alias ‘Bordo’ of ‘Money Hond’, C. Jongaman meergenoemd ‘Keppie’ staan voor repliek. De kantonrechter heeft onlangs op 15 mei, de behandeling van de strafzaak tegen de verdachten Martinus, Jongaman, P. Phoeli meergenoemd ‘Moena’, R. Phoeli meergenoemd ‘Rampie’ en A. Gau-Gau, voortgezet. De verdachten Martinus en Jongaman waren afwezig. Op 19 juni 2023 zullen de zaken van de overige verdachten inhoudelijk worden behandeld. De verdachte Martinus krijgt rechtsbijstand van I. Kanhai en mr. J. Korendijk. Verdachte Jongaman krijgt rechtsbijstand van I. Kanhai en mr. A. Ramlakhan. Advocaat Kanhai werd in de gelegenheid gesteld om te reageren op het verzoek van de officier van justitie. Op de vorige zitting had zij de kantonrechter verzocht om de raadslieden niet toe te laten om namens de niet verschenen verdachten verweer te voeren. Kanhai vroeg in zijn reactie dat de kantonrechter verder gaat met de behandeling van de door hem opgeworpen formele verweren van zijn cliënten. Op de vorige zitting waren door Kanhai verweren gevoerd met betrekking tot de dagvaarding van zijn cliënten. De officier werd in de gelegenheid gesteld hierop te reageren. Volgens haar voldoen de akten van uitreiking aan de wettelijk voorgeschreven regels. De officier is daarom van mening dat de dagvaarding juist is uitgebracht.

De gebroeders Phoeli worden bijgestaan door mr. R. Denz. De verdachte Gau-Gau wordt bijgestaan door mr. T. Roos. Advocaat Roos deed een verzoek tot opschorting van de voorlopige hechtenis van verdachte Gau-Gau, onder te stellen voorwaarden. De officier reageerde op dat verzoek en stelde dat  de ernstige bezwaren nog recht overeind staan. Zij stelde voorts dat er nog getuigen moeten worden gehoord en dat er sprake is van vluchtgevaar en gevaar voor bewijsvertroebeling. Zij vroeg de kantonrechter om het verzoek af te wijze, hetgeen gehonoreerd werd. Daarbij gaf zij aan dat, gelijk de officier heeft gesteld, de verklaringen in het dossier nog ernstige bezwaren opleveren.

Begraven vliegtuig

In de zaak van het ‘begraven vliegtuig’ is het gerechtelijk vooronderzoek afgerond en zijn vijf verdachten gedagvaard om begin dit jaar voor de rechter te verschijnen.

Het betreft de voormelde verdachten die eerder waren aangehouden en de twee voortvluchtige verdachten Martinus en Jonga-man. Beiden staan sinds december 2022 officieel op de website van Interpol Red Notice.

Voor Martinus verscheen vorig jaar een interne opsporing, waarbij hij verdacht wordt van moord, medeplegen, medeplichtigheid tot moord, doodslag, deelneming aan een criminele organisatie, bedreiging met misdrijf, overtreding Wet Verdovende Middelen en overtreding Wet Money Laundering. Een gemengde politie-eenheid in Suriname was belast met de opsporing, omdat zij aanwijzingen had, dat hij betrokken zou zijn geweest bij activiteiten die in nauw verband staan met de grensoverschrijdende criminaliteit.

More
articles